Flere ton elfenben er beslaglagt i international operation

4,5 ton elfenben og næsehornshorn er blevet beslaglagt, og 376 personer anholdt i en verdensomspændende aktion
I 2006 levede der i Afrika skønsmæssigt 550.000 elefanter i det fri. Antallet menes nu at være reduceret til cirka 470.000, oplyser ngo'en Elefanter uden Grænser.
I 2006 levede der i Afrika skønsmæssigt 550.000 elefanter i det fri. Antallet menes nu at være reduceret til cirka 470.000, oplyser ngo'en Elefanter uden Grænser. Foto: Colourbox/free

Verdens største politisamarbejde, Interpol, har i en omfattende operation beslaglagt 4,5 ton elfenben og næsehornshorn. Samtidig er 376 personer i 11 lande blevet anholdt, oplyser Interpol tirsdag.

Operationen med navnet Worthy II (Værdig II, red.) har fra januar til oktober mobiliseret politistyrker i Etiopien, Kenya, Malawi, Mozambique, Namibia, Sydafrika, Sudan, Swaziland, Tanzania, Uganda og Zambia.

Undervejs førte operationen også politiet til Thailand og Singapore, hvor myndighederne opdagede flere ton elfenben.

I perioden fra januar til oktober lykkedes det de involverede politistyrker at opløse 25 smuglerbander, ligesom tusindvis af ulovlige vilde dyr blev beslaglagt, herunder 173 levende skildpadder og mere end 2000 skældyr.

Også flere våben blev beslaglagt under operationen.

Efterspørgslen på stødtænder er stor i Asien og Kina, hvor elfenben især bruges til udsmykninger og traditionel medicin.

Eksperter vurderer ifølge AFP, at op mod 70 procent af alt ulovligt elfenben bliver solgt i Kina, hvor produkter lavet af det hvide materiale anses som et statussymbol.

I juli vedtog FN's Generalforsamling en resolution, hvori organisationen opfordrer sine medlemslande til at bekæmpe krybskytteri af truede dyrearter.

Især nedskydningen af elefanter i Afrika har nået et "alarmerende højt niveau", vurderede generalforsamlingen dengang.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.