Antallet af kødkontroller hænger ikke sammen med forbrugernes fødevaresikkerhed. Det mener en ekspertgruppe, der fastslår, at det er for dyrt med alle disse prøver på alle virksomhederne.
Derfor anbefaler gruppen, med Sund & Bælt-direktør Leo Larsen i spidsen, at fødevarekontrollen skærer ned på antallet af stikprøver – i stedet bør virksomhederne selv tage hyppige prøver og få dem analyseret.
Fødevarestyrelsen tager positivt imod forslaget:
»Fire årlige stikprøver, hvor fødevarekontrollen kommer ud, siger jo ikke noget om virksomhedens generelle kvalitet. Det giver ikke en helhedsvurdering, blot tilfældige nedslag. Derfor får alle mere ud af at lade virksomhederne foretage flere prøver selv, eksempelvis hver uge, som vi så kan kontrollere. Det giver et meget bedre billede af deres drift,« siger fuldmægtig i kontrolstyringskontoret i Fødevarestyrelsen, Per Rathmann Hansen. Han er dog skeptisk over for, om Danmark nogensinde kommer kødskandalerne til livs:
»Hver gang jeg læser i medierne, at nu har en virksomhed overtrådt reglerne, så tænker jeg, at fødevarekontrollen har gjort sit arbejde. For der er desværre altid svindlere,« siger Per Rathmann Hansen.
I dag foretager fødevarekontrollen 86.000 stikprøver af kødets kvalitet. Prisen for det er 73 millioner kroner.
Bromatolog og centerchef i Videnscenter for Fødevarer og Sundhed, Gitte Gross, mener, at »egenkontrol er en forudsætning for en god fødevarekontrol«. Men hun ser ingen fornuft i, at myndighederne skal foretage færre stikprøvekontroller:
»Svindelsagerne, som vi har set med halvråddent kød, handlede om svindel. Det vil en øget egenkontrol ikke hjælpe på,« siger hun.
Dansk Folkeparti fastslog tirsdag, at de ikke støtter anbefalingerne fra ekspertgruppen, som de kalder at sætte »ræven til at vogte gæs.« Fødevareminister Carina Christensen (K) kalder det derimod for »interessante anbefalinger.«
Ekspertgruppens forslag er i høring til 5. februar.