Flemming Jensen ramt af stor sorg: "Fællesskabet er under pres"

Flemming Jensen savner mindre kynisme i samfundet. Fællesskabet er under pres, advarer den folkekære skuespiller.
Jeg ser med stor sorg, at fællesskaber af enhver art er under pres, siger Flemming Jensen.
Jeg ser med stor sorg, at fællesskaber af enhver art er under pres, siger Flemming Jensen. Foto: Martin Sylvest/Scanpix

Skuespilleren Flemming Jensen er vokset op i Kardemomme By. Naturligvis er han ikke rigtigt vokset op i byen fra Thorbjørn Egners børnebog. Men i åndelig forstand har Danmark bevæget sig væk fra det flinke og naive Kardemomme By, som kendetegnede det samfund, Flemming Jensen husker bedst.

Det fortæller han i et interview med Substans, der er medlemsblad for Fødevareforbundet - NNF.

- Der var en stor grad af tillid og tiltro til, at almindelig moral og anstændighed - alt det, der driver Kardemomme By - var det, der gjaldt i samfundet, siger Flemming Jensen til Substans.

I dag ser skuespilleren en snigende kynisme, der har bredt sig i vores samfund. Troen på markedsøkonomien er blevet så fastgroet, at Danmark har bevæget sig fra Kardemomme By til Dubai.

For meget kynisme

Han mener, at danskernes øgede kynisme også afspejles i de folkevalgte politikere, der ifølge Flemming Jensen går mere op i meningsmålinger og fokusgrupper, som han kalder 'landsskadelig virksomhed'. Det hele handler kun om at blive genvalgt, mener han.

Kynismen har gjort det alt for acceptabelt at tænke på sig selv. Det er noget, der er med til at true de traditionelle fællesskaber som eksempelvis fagforeningerne.

- Jeg ser med stor sorg, at fællesskaber af enhver art er under pres, siger Flemming Jensen.

Ungdommen er et lys

Selvom han er forfalden til at være modløs på samfundets vegne, øjner han dog stadig et lys. Ungdommen. De har den naivitet og tillid, vi ifølge Flemming Jensen så hårdt har brug for.

- Det bliver ofte brugt som en negativ betegnelse om nogen, at de er lidt godtroende, lidt letsindige eller naive. Men hvad er der galt med at tro godt? Hvad er der i vejen med at have et let sind? Og at være naiv betyder bare, at man møder tilværelsen med tillid. Det er det, vi skal have mere af! Det er de skiderikker, der bryder tilliden, vi skal være efter, siger han, og peger på, at alt måske ikke er helt skidt alligevel:

- Men der har jeg stor tiltro til ungdommen. Jeg ser lys omkring mig, siger Flemming Jensen.

Flemming Jensen er især kendt for sin rolle som 'Lunte' i de populære julekalendere om Nissebanden. Han har også medvirket i et utal af film, teaterstykker og revyer, og han har skrevet cirka 20 bøger.

Flemming Jensen (yderst tv.) i rollen som 'Lunte' sammen med resten af slænget fra 'Nissebanden'
Foto: Maria Hedegaard/Scanpix

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.