Fire ud af ti østarbejdere i Danmark vælger en gul fagforening

Arbejdsliv
Mange østeuropæiske arbejdere i Danmark vælger en gul fagforening, viser ny undersøgelse. (Foto: Foto: Sonny Munk Carlsen / Scanpix)
Over halvdelen af de østarbejdere, der bosætter sig i Danmark i længere tid, er medlem af en fagforening, viser nyt studie. Op mod halvdelen vælger en gul fagforening, og det vækker utilfredshed i 3F.

Siden østarbejderne begyndte at strømme ind over de danske grænser i 2004, har arbejdet med at organisere de mange nye østeuropæiske kolleger givet danske fagforeninger grå hår i hovedet. 

Nu viser en ny afhandling fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), at 57 procent af de østarbejdere, der har været i Danmark i mindst fem år, er medlem af en fagforening. 

Det nye studie viser dog også, at fire ud af ti østarbejdere vælger at blive medlem af en gul fagforening, og det vækker ikke glæde i 3F. 

- Vi er ikke tilfredse med, at så mange vælger en gul fagforretning. Det bliver vi aldrig. Vi har en ambition om, at enhver lønmodtager finder det naturligt at være medlem af 3F, hvis man arbejder indenfor et af vores områder, siger forbundssekretær i 3F Henning Overgaard. 

Han understreger dog, at han ikke finder den nye udvikling overraskende. 

- Mange østarbejdere kommer fra lande, hvor fagforretning fungerer som myndighedernes forlængede arm. Derfor har de nok en anden opfattelse af fagforretninger end deres danske kolleger, siger Henning Overgaard.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Antallet af østarbejdere slår alle rekorder

Gule fagforeninger er organisationer, hvor kontingentet typisk er lavere end i de organisationer, som har indgået overenskomster med arbejdsgiverne. Hos den gule fagforening Det Faglige Hus er man "godt tilfreds" med, at man er så populær blandt østeuropæiske arbejdere. 

-  Et medlemskab af en fagforening er jo også en vigtig del, når man vil integrere sig i et fremmed land, og samtidig er medlemskabet med til at sikre ordnede forhold på arbejdsmarkedet, skriver Johnny Nim, formand i Det Faglige Hus, i et mailsvar til Avisen.dk.

Billigere er bedre

Arbejdsmarkedsforsker og forfatter til den nye afhandling, Jonas Feldbo-Kolding,  fremhæver to hovedårsager, der har betydning for, om østarbejdere vælger at lade sig organisere eller ej. 

- Rigtig meget afhænger af, hvor mange der er organiseret på ens arbejdsplads i forvejen. Og så har det også stor betydning, om ens mand, kone, eller kæreste er medlem af en fagforening, siger Jonas Feldbo-Kolding. 

Ifølge forskeren er der dog ikke nogen åbenlys forklaring på, hvorfor østarbejderne vælger 'gul frem for rød'. 

Hos Det Faglige Hus er formand Johnny Nim dog ikke i tvivl om, at den ofte store prisforskel mellem de to typer fagforeninger er afgørende. 

- Jeg er ikke i tvivl om, at det er prisen på et medlemskab hos os, der er forklaringen på den høje organisationsprocent i gule fagforeninger, herunder Det Faglige Hus. Når man er lavtlønnet, spiller prisen en vigtig rolle, skriver Johnny Nim. 

LÆS OGSÅ: Truende konflikt giver gule fagforeninger medlemmer

Ikke forsømt noget 

Hos 3F peger forbundssekretær Henning Overgaard på, at man i de seneste år har iværksat en lang række initiativer for at nå ud til endnu flere østeuropæere. 

- Vi har et stærkt samarbejde med ambassaderne fra de forskellige østlande, hvor vi  opbygger netværk gennem de kultur- og fællesskabsforeninger, der er for de forskellige nationaliteter i Danmark, siger Henning Overgaard.

- Derudover har mange 3F-afdelinger også ansat faglige medarbejdere, der kan kommunikere med østarbejderne på deres modersmål, tilføjer han. 

Nu går de her tal jo helt tilbage til østarbejdere, der kom til i 2004 – har I tidligere forsømt opgaven med at organisere østarbejderne?

- Nej, vi har ikke forsømt noget som helst. Men vi er blevet klogere for hver eneste dag, der er gået. Men det er klart, at når man har at gøre med arbejdere, der har en meget begrænset viden om fagforeningers virke, så er det en udfordring, siger Henning Overgaard. 

Afhandlingen fra FAOS er baseret på registerdata fra Danmarks Statistik samt kvalitative interviews med 1.800 rumænske og polske arbejdere.

Krimi

To fly stødt sammen

i luften