Julen er lig med hygge. Og hygge er ofte lig med lækker mad, hvilket kan være lidt af et benspænd for de mange, som gerne vil passe på med kalorieindtaget - særligt i december.
På livsstilshøjskolen Ubberup Højskole underviser man eleverne i motion, kost og vaner, som skal munde ud i en livsstilsændring. Og særligt omkring juletid kan det være svært at holde sin sunde sti ren.
- Julen kan være ekstra svær at komme igennem, fordi der er så mange fristelser og traditioner, siger Liv Juncker Harsløf, cand.scient.san. og underviser i ernæring og sund madlavning på Ubberup Højskole.
Hun kommer her med fem bud på, hvordan man kommer igennem december uden dårlig samvittighed og ekstra kilo på sidebenene.
1) Begynd dagen godt mæt
Inden de store sammenkomster i julen er det vigtigt at få en mættende morgenmad.
Her anbefaler Liv Juncker Harsløf enten skyr med lidt frugt, mandler og eventuelt mysli eller havregrød med nødder og frugt. Morgenmaden kan også bestå af scrambled eggs eller et kogt æg med ristet rugbrød med lidt ost og pålæg.
- Så får vi fibre i maven, som sætter gang i fordøjelsen, og som holder os mætte, og det stabiliserer også blodsukkeret, siger Liv Juncker Harsløf.
Når blodsukkeret er stabilt, er det lettere at sige fra, når vi senere på dagen får tilbudt brunkager.
2) Spis dine favoritretter
Når man sidder ved et overdådigt julefrokostbord, handler det om at skabe sig et overblik og vælge nogle favoritter i stedet for at spise alle retter. På den måde undgår man også overspisning og ondt i maven.
- Vælg det, du allerbedst kan lide, og så vælg hellere lidt mindre portioner. Men sæt fokus på lige netop det mad, du har glædet dig til hele året, siger Liv Juncker Harsløf.
3) Nyd maden, og spis langsomt
Øjet kan tit spise mere end kroppen, og vi kommer ofte til at spise for hurtigt. Derfor bør vi stoppe op undervejs i måltidet og mærke efter, hvor mætte vi egentlig er blevet, anbefaler Liv Juncker Harsløf.
- Jo hurtigere vi spiser, jo sværere har kroppen ved at registrere, hvor meget den har fået, så mæthedshormonerne ikke kan følge med, siger Liv Juncker Harsløf.
Helt lavpraktisk bør man lægge kniv og gaffel fra sig efter hver tredje bid og tage en pause. Nyd maden, og snak med hinanden undervejs, så får man ofte ikke spist for meget.
4) Vælg smart, og skift ud
I julen er der masser af konfekt, æbleskiver og småkager. Nogle kan måske godt leve med at skifte disse søde sager ud med frugt og blive tilfredsstillet af det sukker, som er i frugten, mens andre har set frem til vaniljekransen og marcipangrisen hele året. Og det skal der være plads til.
- Her kan det være smart at skifte noget af det søde ud med frugt, og så er der plads til lidt konfekt og nogle småkager, siger Liv Juncker Harsløf.
Det samme kan man gøre med alkoholen. Man kan skifte gløggen ud med en chai-julete eller droppe nogle af juleøllene og vælge de alkoholfri i stedet, foreslår Liv Juncker Harsløf.
- Her skal man spørge sig selv: Får jeg mest ud af mængden eller nydelsen, siger hun.
5) Vær aktiv sammen
Det kan også være en god idé at vende det hele lidt på hovedet, så man prøver at få julen til at handle om at være sammen frem for kun at spise sammen.
- Det handler ikke om at løbe lange ture og gå i fitness, men læg eventuelt en gåtur ind midt i julefrokosten, eller lav en leg med børnene udenfor, siger Liv Juncker Harsløf.
Så får man også mærket efter, om man i virkeligheden er mæt og ikke behøver en ekstra portion, når man kommer ind igen.
Fakta: Kalorier i julemad
- Et andelår - 187 kalorier.
- Fire brunede kartofler - 231 kalorier.
- En portion rødkål - 114 kalorier.
- To hvide kartofler - 153 kalorier.
- 1,5 deciliter brun sovs - 150 kalorier.
- Det giver 835 kalorier i alt.
- Et styk smørebrød med flæskesteg og rødkål - 260 kalorier.
- Et styk konfekt med marcipan og nougat - 103 kalorier.
Kilde: Liv Juncker Harsløf.
/ritzau fokus/