FBI graver i gamle mordsager
Det amerikanske forbundspoliti, FBI, vil genoptage efterforskningen af omkring 100 henlagte mordsager fra de sortes kamp for borgerrettigheder i 1950’erne og 1960’erne. Flere grusomme historier gemmer sig i stakken.

Borgerrettighedskampen var en turbulent tid i amerikansk historie. Anført af karismatiske skikkelser som Martin Luther King og John F. Kennedy blev en sej kamp om afroamerikanernes borgerrettigheder udkæmpet – og vundet. Brydningstiden bød dog også på adskillige grusomme mord med racistiske motiver, især i de amerikanske sydstater, hvor bevægelser som Ku Klux Klan ofte nød større opbakning end ordensmagten. Mange af disse mord blev aldrig opklaret på grund af forsvundne beviser, mangelfuld efterforskning og myndigheder, som ikke ville – eller turde – sende hvide i fængsel.

Nu vil det amerikanske forbundspoliti, FBI, genoptage de mordsager, som aldrig er blevet opklaret.

»Mange mord under borgerrettighedskampen blev ikke ordentligt efterforsket, fejlagtigt set som ulykker eller sporene blev dækket. Mange spor løb ud i sandet,« fortalte FBI’s direktør Robert Mueller ved en pressekonference tirsdag.

Derfor vil FBI i samarbejde med flere borgerrettighedsgrupper til at gennemgå omkring 100 gamle mordsager og er begyndt efterforskningen i en håndfuld, som kan føre til sigtelser og nye retssager.

»Prisværdigt tiltag«

Borgerrettighedskampen blev for alvor kickstartet i 1954 i den såkaldte ’Brown-sag’ i USA’s Højesteret. Udfaldet af den sag gjorde raceadskillelse i amerikanske skoler ulovlig, og advokaten, Jack Greenberg, der førte den, hilser FBI’s initiativ velkommen.

»Det er da et prisværdigt tiltag af FBI. Ingen tvivl om det. Men man kan frygte, at det er for sent,« fortæller han til Nyhedsavisen.

Greenberg peger også på, at timingen skal tages i betragtning:

»Nu har jeg beskæftiget mig med denne type sager i mange, mange år, og det er sikkert, at de politiske strømninger betyder meget. Det er jo næppe en tilfældighed, at 40-året for mordet på Martin Luther King nærmer sig. Det er FBI sikkert godt klar over.«

Emmett Till

I 2005 blev morderen Edgar Ray Killen dømt skyldig i tredobbelt mord på en gruppe borgerrettighedsaktivister i 1964. Den dom gav mange efterladte mod på at forsøge at få deres sager genoptaget.

En af de mest omdiskuterede sager, som for nylig blev forsøgt genoptaget, er sagen om Emmett Till.

I august 1955 gik Emmett Till, som var på besøg fra Chicago, ind i en kiosk i byen Money i sydstaten Mississippi. Efter at have købt tyggegummi, piftede den 14-årige Till angiveligt flirtende efter kioskejerens unge kone. Seks dage senere fandt nogle fiskere Emmett Tills maltrakterede lig. Han var blevet banket ihjel og skudt i hovedet på klods hold, før hans gerningsmænd havde smidt ham i den sumpede Tallahatchie-flod. I et forsøg på at skjule forbrydelsen havde Tills mordere tilmed bundet pigtråd rundt om halsen på ham og en fyrre kilo tung maskine, som skulle trække ham mod bunden. På sin mors insisteren blev Emmett Till begravet i åben kiste for at man kunne se, hvordan hendes dreng var blevet brutalt mishandlet.

40 år uden dom

Til trods for at Tills mordere – sammen med det lokale politi – forsøgte at bortforklare hans forsvinden, samlede mistanken sig hurtigt om kioskejeren, Roy Bryant, og dennes halvbror, J. W. Milam, som blev anholdt og anklaget for mordet.

Men selvom beviserne var overvældende i retssagen skulle juryen, som udelukkende bestod af hvide mænd, kun bruge lidt over en time på at frikende de to mistænkte. Et år senere indrømmede de to mænd i bladet Look, at de havde begået mordet, men ifølge amerikansk forfatning kunne de ikke retforfølges for den samme forbrydelse to gange.

De to mordere døde i henholdsvis 1980 og 1994, og onsdag afviste en domstol i Mississippi at sigte kioskejerens kone for meddelagtighed i Emmett Till-mordet.

Men FBI’s genåbning af de mange andre henlagte mordsager giver mulighed for, at andre efterladte kan få ro i sjælen.

»Det er jo ikke retfærdighed, at nogen skal vente 40 år på en dom. Men det er sandelig på tide, at der bliver gjort noget,« konstaterer Jack Greenberg.

via Listen To News