FAKTA: Treårsreglen for familiesammenføring
Flygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus kan først opnå familiesammenføring efter tre års ophold.

Dansk Folkeparti vil gerne ændre i reglerne for familiesammenføring. Men man har med den såkaldte treårsregel umiddelbart nået grænsen for, hvad man kan, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Få et overblik over reglerne her:

* Udlændinge med asyl i Danmark har i udgangspunktet krav på familiesammenføring med mindreårige børn og ægtefælle eller samlever.

* Loven opererer med tre former for status, der kan begrunde asyl: Konventionsstatus (også kaldet flygtningestatus), beskyttelsesstatus og midlertidig beskyttelsesstatus.

* Hvis asyl er givet på baggrund af midlertidig beskyttelsesstatus, det kan for eksempel være på grund af krig i udlændingens hjemland, gælder skærpede krav til familiesammenføring.

* Udlændingen kan i udgangspunktet først opnå familiesammenføring med børn eller ægtefælle efter tre års ophold. Tidligere var grænsen ét år, men den blev hævet i januar 2016.

* Højesteret godkendte i begyndelsen af november, at den såkaldte treårsregel om familiesammenføring ikke er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

/ritzau/