FAKTA: Lande med specielle tidszoner
Rusland fortsætter med at smelte Krim og Rusland sammen. Russerne er i fuld gang med at bygge en bro, der skal gøre halvøen Krim landfast med Rusland. I 2014 blev Krims tidszone skruet to timer frem, så øen har samme tid som Moskva. Foto: Pavel Rebrov/Reuters
Flere lande og områder rundt om i verden har med helt specielle argumenter ændret tidszone som Nordkorea.

Nordkorea har besluttet, at tiden er inde til at få samme tidszone som Sydkorea. Det er et resultat af det bedre forhold på den koreanske halvø.

Herunder følger en række andre lande og områder, som med helt specielle argumenter også har ændret deres tidszoner.

* Venezuela, hvor præsident Nicolas Maduro i 2016 rykkede landets tid en halv time frem, så Venezuela er fire timer efter GMT. Det skete på et tidspunkt med strømudfald og demonstrationer mod styret. Præsidenten argumenterede med, at en halv times ekstra dagslys ville reducere strømforbruget. Han forklarede, at Venezuela "får en halv time mere fremtid". Med den nye tid vendte Venezuela tilbage til den tid, landet havde før 2007. Det år besluttede Maduros forgænger, Hugo Chávez, i en af sine mere excentriske beslutninger, at uret skulle sættes en halv time tilbage.

* Krim-halvøen, som Rusland har annekteret, har ikke blot fået en ny ledelse. Øen har også fået ny tid. De russisk-støttede myndigheder på Krim vendte i 2014 ryggen til Ukraine. I marts dette år blev det besluttet, at Krim skulle have samme tid som i Moskva. Det betød, at uret blev stillet to timer frem.

* Nepal indførte i 1956 Nepalesisk Standard Tid. Det betød, at tiden blev rykket et kvarter frem til fem timer og 45 minutter før GMT. Det helt afgørende er, at Nepal så er et kvarter forud for det store naboland Indien, hvilket skulle være med til at distancere Nepal fra Indien og generere national stolthed.

* Samoa i Stillehavet sprang i 2011 over datolinjen og lagde dermed afstand til en 119 år gammel arv fra en konge, der ville være så tæt på USA som muligt. Men tiden går. Samoa er kulturelt og økonomisk kommet meget tættere på Australien. Dagen før springet over datolinjen var Samoa 21 timer efter Australien. Dagen efter var Samoa tre timer forud for Australien. men det betød, at Samoa nu ligger 24 timer fra den østligste del af øgruppen, der er et amerikansk territorium og hedder Amerikansk Samoa.

* Kina forsøgte i 1949 at fremme enhed og sammenhold i det store land efter borgerkrigen, så formand Mao besluttede, at det skulle være slut med tidszonerne i landet. Han nedlagde dem, og siden da har hele Kina haft den samme tidszone, nemlig otte timer forud for GMT.

Kilder: AFP

/ritzau/