FAKTA: Hvad er USA's kongetal?
Jobansøgere i Colorado. Fredag kom USA's kongetal, der viser hvor mange der er kommer i beskæftigelse. Foto: Rick Wilking/arkiv/Reuters
Antallet af nye job skabt i USA bliver kaldt kongetallet, fordi det har stor betydning for verdensøkonomien.

Orkanerne Irma og Harvey, der ramte USA i slutningen af august og begyndelsen af september har påvirket det amerikanske arbejdsmarked.

I september faldt beskæftigelsen med 33.000 personer uden for landbruget. Det viser det såkaldte kongetal.

Her er en forklaring på kongetallet, og hvorfor det er så vigtigt:

* Hver måned offentliggør USA det såkaldte kongetal. Det er tallet for, hvor mange nye job - uden for landbruget - der blev skabt i landet i den foregående måned.

* Tallet får stor opmærksomhed blandt økonomer. Det er en strømpil for verdensøkonomien, da USA er verdens største økonomi. Går det godt i USA, går det også godt i Europa - og i Danmark.

* Går det godt hos amerikanerne, er det godt for Europa, der har mange virksomheder, som lever af at sælge varer og tjenesteydelser til amerikanerne.

* Tallet er vigtigt af to årsager:

- Er det positivt, er det bevis på, at det private erhvervsliv er ved at være i stand til at drive det offentligt betalte opsving videre.

- I et lidt længere perspektiv er det et nøgletal, der indeholder en masse ny information om både erhvervslivet, forbruget og boligpriserne. Det er de vigtigste komponenter i økonomien.

/ritzau/