FAKTA: Hvad er en exoplanet?
Forskere fra Schweiz modtager pris for fund af exoplanet i 1995. Her kan du blive klogere på området.

Årets nobelpris i fysik går blandt andet til Michel Mayor og Didier Queloz, der begge er fra Schweiz.

De to forskere modtager prisen, da de i 1995 i år kunne berette, at de som de første havde fundet en planet uden for vores solsystem.

Her kan du blive klogere på, hvad der gør en exoplanet speciel.

* En exoplanet kredser om en anden stjerne end Solen.

* Den første exoplanet blev opdaget af Mayor og Queloz i 1995.

* Der er i skrivende stund opdaget 3449. Der er desuden flere tusinde kandidater, som endnu ikke er blevet bekræftet.

* De fleste exoplaneter er store gasplaneter som Jupiter og Saturn. Men der er også fundet små planeter på størrelse med vores Måne.

* Planeterne er vidt forskellige. Nogle har en gennemsnitstæthed som minder om pakkematerialet flamingo, og andre med en gennemsnitstæthed som er højere end bly.

* Man har desuden fundet en planet, hvis overflade er så sort, at næsten intet lys bliver reflekteret.

* Det er planeter på størrelse med Jorden, der er størst interesse for, fordi forskere regner med, at det er på sådan en planet, vi måske vil finde liv, der minder om os selv.

Der er fem forskellige måder at opdage en exoplanet på.

1. Formørkelsesmetoden. Når en planet bevæger sig forbi sin stjerne og iagttageren, bliver den lys dæmpet betydeligt. 2723 exoplaneter var frem til onsdag opdaget med metoden.

2. Radialhastighedsmetoden. Planeten påvirker stjernen og får dens lys til at forandre farve. 621 exoplaneter var frem til onsdag aften opdaget med metoden.

3. Mikrolinsemetoden. Lyset fra en fjern stjerne bøjes og fokuseres, når en exoplanet passerer den. 44 exoplaneter var frem til onsdag opdaget med metoden.

4. Direkte billeder. Ved at fjerne det overvældende skær fra stjernerne, kan astronomer tage billeder af exoplaneten. 44 exoplaneter var frem til onsdag opdaget med metoden.

5. Astrometri. En exoplanets kredsløb kan få stjernen til at rokke i forhold til de omkringliggende stjerner på himlen. En enkelt exoplanet var frem til onsdag opdaget med metoden.

Kilder: Nasa, Fysikleksikonet på KU.dk.

/ritzau/

via Listen To News