FAKTA: Forstå Tibet-sagen på to minutter

Tibetkommission har afhørt cirka 70 personer fra PET, politiet, Udenrigsministeriet og andre steder.
Det var daværende justitsminister Søren Pind (V), der i efteråret 2015 nedsatte Tibetkommissionen.
Det var daværende justitsminister Søren Pind (V), der i efteråret 2015 nedsatte Tibetkommissionen. Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix

Hvem gav ordren til, at tibetanske flag skulle fjernes under et kinesisk statsbesøg i Danmark i 2012?

Det har den såkaldte Tibetkommission i over to år forsøgt at finde frem til. Kommissionens rapport offentliggøres i næste uge, men allerede fredag skriver Politiken, at det er to ledende politifolk, vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé, der står til at få hovedansvaret.

Bliv klogere på Tibetsagen her:

* "Tag flaget fra dem, kom!"

* Denne ordre på politiradioen 15. juni 2012 er Tibetsagen i en nøddeskal.

* Sagen handler især om politiets opførsel ved statsbesøget af den kinesiske præsident Hu Jintao i 2012. Betjente gik blandt andet i aktion mod borgere med Tibet-flag.

* Daværende justitsminister Søren Pind (V) nedsatte i efteråret 2015 en kommission. Den skal afdække, hvordan politiet fik idéen til indgrebene. Desuden undersøges en stribe fejlagtige svar fra politiet til Folketingets retsudvalg.

* Tibetkommissionen indledte sine afhøringer i november 2016 og har afhørt cirka 70 personer fra PET, politiet, Udenrigsministeriet og andre steder. I april i år blev den sidste person afhørt.

* Kommissionen har sin beretning klar i næste uge.

Kilde: Ritzau.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.