Fædre var forfærdede over at miste børn til Brasilien
Der var rædselsfuldt, at moren gik under jorden i halvandet år med to små børn, fortæller to fædre i retten.

To fædre fortæller i Retten på Frederiksberg, hvordan moren til deres søn og datter tog børnene til Brasilien i halvandet år, uden at de vidste det eller havde givet tilladelse til det.

Faren til datteren, som i dag er syv år, havde ingen kontakt til kvinden eller sit barn i månederne fra marts 2016 til oktober 2017, hvor de boede på en ø i det sydamerikanske land.

- Det var rædselsfuldt. Tanken om, at jeg ikke vidste, hvor de var taget hen, var ganske forfærdelig. Jeg vidste ikke, hvor de boede, eller hvad de lavede, siger han.

Den 43-årig kvinde er tiltalt for at have bortført sin søn og datter, som hun har fået med de to mænd. Hun nægter sig skyldig i anklagen, men erkender, at hun rejste til Brasilien med børnene.

I retten forklarer moren, at hun forlod Danmark med børnene, fordi de var udsat for overgreb fra mændene. De danske myndigheder har dog ikke kunnet dokumentere de påståede fysiske og psykiske overgreb.

I marts 2016, da moren pakkede kufferterne og tog børnene med til udlandet, havde hun delt forældremyndighed over børnene med hver af de to mænd.

Men kvinden og faren til datteren var i dialog med kommunen om, hvem der skulle have forældremyndigheden, fordi der var strid mellem forældrene om samværet med barnet.

Faren forklarer i retten, at kommunen havde anbefalet, at han anmodede om at få midlertidig fuld forældremyndighed over pigen. Det var netop i ugerne op til, at kvinden forlod landet med børnene.

Hun fortalte ikke faren om, at hun ville rejse. Men han tror, at kvinden forsøgte at udskyde afgørelsen om forældremyndigheden.

- Jeg kunne mærke, at der var noget under opsejling. Jeg havde på fornemmelsen, at hun prøvede at vinde tid i processen, siger faren.

Imens kvinden og børnene var i Brasilien fik begge fædre midlertidig fuld forældremyndighed over børnene. Det skete, henholdsvis fem dage og tre måneder efter at hun og børnene havde forladt Danmark.

I juni og august 2017 fik fædrene hver især permanent fuld forældremyndighed over deres søn og datter.

Der har i flere år forud for turen til Brasilien været stridigheder mellem moren og de to fædre om samværet med børnene.

Kvinden har tidligere søgt om fuld forældremyndighed over sin søn, men den sag tabte hun. Og senere søgte hun ligeledes fuld forældremyndighed over sin datter, men den ansøgning trak hun tilbage.

Der ventes at falde dom i sagen torsdag eftermiddag.

/ritzau/