EU går til kamp mod multinationales skatteunddragelse
Milliarder af euro i skat bliver hvert år tabt på grund af skatteunddragelse. Det er uacceptabelt, siger EU-Kommissionen. Foto: colourbox.com/COLOURBOX.COM
Dansk Industri har "stor sympati" for EU's skatteudspil, men advarer om, at nogle af forslagene er "uklare".

EU-Kommissionen vil med en række nye forslag slå mere effektivt ned på multinationale virksomheders skatteunddragelse, efter at EU har kørt en række sager mod giganter som Google, Apple, McDonald's, Fiat og Starbucks.

Pierre Moscovici, EU's økonomi- og skattekommissær, ønsker fælles minimumsregler, der sikrer, at multinationale virksomheder betaler skat, hvor de tjener deres penge.

Han vil også have større gennemsigtighed i den slags sager gennem systematisk udveksling af skatteoplysninger om multinationale virksomheder i EU.

Og endelig vil han have EU til at arbejde for, at lande uden for EU også beskatter multinationale virksomheder for at sikre lige konkurrence og undgå skadelig konkurrence på lav beskatning.

- Milliarder af euro i skat bliver hvert år tabt på grund af skatteunddragelse. Penge, der kunne være brugt på offentlig service som skoler og hospitaler eller til at skabe job og vækst, siger Pierre Moscovici.

Han siger samtidig, at europæere og virksomheder, der følger reglerne, kommer til at betale mere, end de burde, når andre ikke betaler det, de skal.

- Det er uacceptabelt, og vi handler for at håndtere det, siger EU-kommissæren, der nu sender sit skatteudspil til behandling i EU's ministerråd.

Dansk Industri har "stor sympati" for EU-Kommissionens udspil, men vicedirektør Kent Damsgaard advarer om, at nogle af forslagene er uklare og derfor kan give anledning til retsusikkerhed.

- Når det gælder udveksling af oplysninger mellem EU-landene, er det uhyggelig vigtigt, at oplysningerne bliver behandlet korrekt. Det kan have kolossal betydning for den enkelte virksomhed, hvis de får afsløret deres forretningskoncept, siger Kent Damsgaard.

Dansk Industri advarer også om, at EU har skyndt sig så meget med skatteforslaget, at der ikke er lavet nogen konsekvensanalyse.

- Man skal aldrig indføre ny lovgivning, med mindre man først har analyseret, hvad det betyder ude i virkeligheden, siger Kent Damsgaard.

EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, er i forvejen med en stribe sager gået til angreb på multinationale virksomheders ulovlige skatteunddragelser rundt omkring i medlemslandene.

- Jeg er sådan set meget fast besluttet. Hvis vi finder noget, så ser vi på det, sagde Vestager tidligere på måneden og varslede dermed, at der sagtens kan komme flere sager om ulovlige konkurrencefordele.

/ritzau/