Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Fremtidens landbrugs- og fødevarevirksomheder får brug for unge med hovedet i orden og hænderne skruet rigtigt på. De skal senere udgøre de faglærte og ledere, der kan tænke og handle i fødevaresektoren. I takt med at vidensniveauet stiger, og kæden fra jord til bord gør stadig mere brug af avanceret teknologi, vokser behovet for kvalificeret arbejdskraft.
Derfor glæder Landbrug & Fødevarer sig over regeringens udspil til en erhvervsskolereform. Ifølge formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, kan reformen både øge de unges interesse for uddannelserne, men også hæve overliggeren og højne niveauet af fremtidens medarbejdere og ledere.
- Nye tiltag med skarpere adgangskrav og erhvervsuddannelser med særlige talentspor er et spændende forsøg på at skabe endnu dygtigere kandidater. Det er helt afgørende, fordi det forbedrer vores erhvervsrettede uddannelsesniveau, og fordi vi i Danmark lever af at være et skridt foran vores konkurrenter på viden, færdigheder og know-how, siger Martin Merrild.
Landbrug & Fødevarer glæder sig også til styrkelsen af den 4-årige erhvervsstudenteruddannelse. Særligt vigtigt bliver det, at den og de andre erhvervs-linjer bliver adgangs- og karrieregivende, og at der indarbejdes økonomisk incitament og størst mulig fleksibilitet i forhold til at kunne uddanne sig videre og bygge på.
- Det kan sikre, at disse erhvervsstudenter både kan og vil gå videre på erhvervets egen lederuddannelse eller som noget nyt også på bachelor-, kandidat- og masteruddannelserne på professionshøjskolerne og universiteterne, siger Martin Merrild.
For landbruget er det først og fremmest jordbrugsskolerne, som vil blive påvirket af den nye kurs for erhvervsuddannelserne. Landbrugsskolerne oplever i disse år stor tilgang af unge, og med et nyt løft vil skolerne ifølge Martin Merrild appellere til en bredere kreds.
- Det er meget attraktivt, at vi som erhverv kan levere praktikpladser, og at unge kan få en uddannelse indenfor det grønne område, som bliver en vigtig del af fremtiden. Med de nye muligheder åbner man reelt døren op for endnu mere ambitiøse studerende, og hvis vi kan gøre vores erhverv mere attraktivt for disse unge, så vil det kun være en fordel fremadrettet, siger Martin Merrild.
Til gengæld opponerer Landbrug & Fødevarer mod, at indgangene til erhvervsuddannelserne skæres fra 12 til 4, og at grundforløbet øges fra et halvt til et helt år. Det risikerer at gøre det jordbrugsfaglige spor mindre synlige, og desuden vil det ikke give mening for de mest målrettede elever eller for de elever, som måske er kørt sur i skolearbejdet.
- Landbruget har tradition for at hjælpe skoletrætte ind i god gænge med uddannelse og praktik i vores erhverv. Det har været meget positivt, og derfor bør der med den nye reform skabes en mulighed for at gå direkte ind på en udvalgt skole og uddannelse, så vi gør uddannelsesvejen så effektiv som mulig - både for de skoletrætte, men også for de målrettede, der godt ved, hvad de vil, siger Martin Merrild.
For yderligere kommentarer:
Formand Martin Merrild kan kontaktes gennem pressekonsulent Rasmus Holm Thomsen: 6126-6701 / rht@lf.dk
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.