Ellemann udelukker ikke økonomisk hjælp til landmænd

Det er endnu for tidligt at sige, hor mange landmænd, der vil gå konkurs som følge af tørken. Men nogle vil, forudser formanden for Landbrug (Foto: Foto: Philip Davali/arkiv/Scanpix)

Der vil være landmænd, der går konkurs som konsekvens af tørken, forudser Landbrug & Fødevarer.

Landbruget er et stolt erhverv, der helst vil klare sig selv.

Det er det indtryk, miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) tager af sted med fra et møde med Landbrug & Fødevarer i brancheorganisationens hovedkvarter Axelborg torsdag.

Dagsordenen for mødet var alvorlig: Landbruget står til at miste 6,4 milliarder kroner på grund af tørken, der er den værste i 100 år.

Og nogle landmænd vil helt sikkert gå konkurs som konsekvens, lyder forudsigelsen fra Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild. Spørgsmålet er hvor mange.

Men indtil videre har landbruget ikke bedt om direkte økonomisk hjælp fra statskassen. Erhvervet har bedt om - og det har ministeren imødekommet - at få lempet nogle regler for blandt andet efterafgrøder.

Samtidig er Skatteministeriet ved at regne på, hvad konsekvenserne vil være, hvis man udskyder betalingen af moms og jordskatter.

- Det, som jeg er imponeret over, er, at man fra landbrugets side har en kolossal stolthed og siger, at man gerne vil have mulighed for at klare sig selv, siger Ellemann-Jensen.

- Men derfor kan vi godt komme i en situation, hvor vi bliver nødt til at se på økonomien. Det er jeg klar til at gøre, når vi kommer dertil.

- Men jeg synes, at det vil være usagligt at begynde at tale økonomi, inden vi har det fulde overblik, siger ministeren.

De fleste landmænd er godt nok polstret til at stå krisen igennem, vurderer Martin Merrild. Men der er også landmænd, der har kørt med en for stram økonomi, erkender han.

- De kommer nu desværre i den situation, at de må aflevere et budget i banken, der slet ikke holder i forhold til det, man forventede i foråret, siger Martin Merrild.

- Så bliver det en individuel forhandling. Der håber og tror jeg på, at bankerne vil udvise stor fleksibilitet. Men der vil være situationer, hvor tørken lige præcis bliver det skub, der gør, at kreditten ikke bliver forlænget.

Målet er, at landbruget klarer krisen selv sammen med bankerne, fastslår Merrild. Og i den forbindelse er støtten fra politisk hold vigtig.

- Det sender et signal til den finansielle verden om, at der er en lydhørhed, siger Merrild.

- Vi står ikke med hatten i hånden. Men vi er nødt til at være realistiske, lyder det.

/ritzau/