GUIDE Hvad får jeg udbetalt?
(Foto: )
Hvor mange penge får jeg? Det er spørgsmålet, som de fleste danskere lever ud fra. Men svaret er kompliceret og kommer an på, hvor du bor, hvad du arbejder med og selv ting som, hvorvidt du er medlem af Folkekirken. Avisen.dk guider dig.

Når det er den 1. i måneden og regningerne skal betales, er det rart at vide, hvor mange penge man har at gøre godt med. Men regnestykket kan godt gå hen og blive forvirrende. Derfor giver Avisen.dk dig her et hurtigt og nemt overblik.

Alle tal i artiklen er senest opdateret februar 2018. 

Hvad tjener danskere i gennemsnit?

Som eksempel benytter vi den danske gennemsnitsindkomst, der ifølge Danmarks Statistik i 2017 lå på 312.600 kroner før skat. 

Der er stor forskel på, hvor meget danskerne tjener. Nordjyderne tjener i gennemsnit mindst med omkring 290.000 kroner om året før skat, mens københavnerne hiver mest hjem med 340.000 kroner om året i gennemsnit. 

Hvad betaler jeg i skat?

Når man får sin lønseddel, kan man godt forberede sig på en hulens masse minusser. 

Før man betaler skat, skal man betale arbejdsmarkedsbidrag, der ligger på otte procent. Derefter skal man betale de resterende skatter, der samlet kaldes for trækprocenten.

Groft sagt betaler danskerne mellem 37 og 53 procent i trækprocent, men det præcise tal varierer afhængig af en række forhold.

Hvad er kommuneskatten?

Først skal du dog fjerne personfradraget, der ikke er skattepligtigt. Det er på 45.000 kroner om året, men det kan sagtens være højere, hvis du eksempelvis ejer ejendomme, har børn eller pendler til arbejde.

Efterfølgende betaler man trækprocenten, der normalt består af en bundskat, kommunalskat og eventuelt en kirkeskat.

Bundskatten er i øjeblikket på 11,15 procent, men vil løbende frem mod 2022 stige til 12,2 procent for at modvirke udfasningen af det såkaldte sundhedsbidrag, der i øjeblikket ligger på 1 procent. 

Bundskatten skal man lægge sammen med kommuneskatten, der kan variere en del afhængig af, hvor man bor henne i landet.

Ifølge Skatteministeriet ligger den laveste kommuneskat på 22,5 procent i Rudersdal, mens den højeste ligger på 27,8 procent på Langeland. 

Du kan finde din egen kommune inde på Skatteministeriet her.

Bund- og kommuneskatten skal lægges sammen med en kirkeskat, hvis man er medlem af den danske Folkekirke. Kirkeskatten varierer også fra kommune til kommune, men ligger normalt på omkring en procent. 

Hvad er min trækprocent?

Hvis du bor i København og tjener de gennemsnitlige 312.600 kroner vil dit regnestykke altså se sådan ud:

Først fjerner du personfradraget på 45.000 kroner. Så er du nede på 267.600 kroner, som du skal betale skat af. 

Først betaler du otte procent i arbejdsmarkedsbidrag. Så er du nede på 246.192 kroner.

Derefter betaler du trækprocenten. I København er den på 36,75 procent, hvis du er medlem af Folkekirken. Det er resultat af en kommuneskat på 23,8 procent + kirkeskat på 0,8 procent + sundhedsbidrag på 1 procent + bundskat på 11,15 procent.

Når du har betalt trækprocenten, er du altså nede på 155.716 kroner, som du skal ligge personfradraget på 45.000 kroner oven i. Den helt gennemsnitlige dansker, der er medlem af folkekirken og bor i landets største by, får altså udbetalt 200.716 kroner om året

Hvad får jeg udbetalt efter skat? 

Tallet kan variere afhængig af dine fradrag. Men hvis du er den helt gennemsnitlige dansker og bor i København, får du altså udbetalt 16.726 kroner om måneden. 

Hvis du stadig sidder og tænker over, hvad skat er for en størrelse, og hvor mange penge får jeg om måneden, så har SKAT nogle nemme skabeloner, hvor du selv kan indtaste dine oplysninger.

Dem kan du finde her.

 

Kilder: Skatteministeriet, SKAT og Danmarks Statistik.

via Listen To News