Hvis Polens præsident, Andrzej Duda, ender med at underskrive en omstridt reform af retsvæsnet, kan det få konsekvenser for landets medlemskab af EU.
Det siger professor og leder på Center for Europæisk politik ved Københavns Universitet, Marlene Wind.
Overhuset i Polens parlament har natten til lørdag godkendt en reform, der indebærer, at parlamentet og regeringen skal udpege dommere.
Reformen betyder ifølge kritikere, at magtens tredeling reelt vil ophøre, da den lovgivende magt kommer til at kontrollere den dømmende magt.
- EU har allerede gjort meget. Man har gennem dialog og henvendelser prøvet at få polakkerne til at forstå, at det her ikke går, siger Marlene Wind og peger på tre mulige sanktioner, som EU kan sætte ind mod Polen, hvis præsidenten underskriver reformen, og den træder i kraft.
- Man har indledt en retssag mod Polen med en åbningsskrivelse. Hvis Polen ikke svarer tilfredsstillende på den, så kommer sagen for EU-Domstolen. Det er den ene mulighed, siger hun.
Derudover kan EU også tilbageholde midler fra Polen.
- Man kan sige, at de ikke får regional støtte og landbrugsstøtte, medmindre de lever op til EU's regelsæt.
Den sidste og mest effektive sanktion er ifølge Marlene Wind at iværksætte artikel 7.
Det er en procedure i EU-traktaten, der aldrig er brugt før. Den kan i yderste konsekvens føre til sanktioner og tab af stemmeretten i EU's ministerråd.
- Det er en meget alvorlig sanktion, men efter min mening er den dog helt på sin plads i den her situation, siger Marlene Wind.
Hvis artikel 7 skal iværksættes, kræver det dog enstemmighed med de 27 andre EU-lande.
- Og det er man ikke sikker på, at man kan få i Det Europæiske Råd, fordi Ungarn støtter Polen, siger Marlene Wind.
Senest lørdag har den ungarske premierminister, Viktor Orbán, udvist sin støtte til landet.
Offensiven "imod Polen vil aldrig lykkes, for Ungarn vil benytte alle lovlige muligheder i EU for at udvise solidaritet med polakkerne", sagde han i en tale vist på tv ifølge Reuters.
/ritzau/