Ekspert om politiets hundetræning: "Klokkeklart overgreb"

Henter afspiller ...
I videoen ser man en betjent, der fastholder sin hund ved at lægge sig ovenpå den i mere end ét minut. Foto: Screendump fra videoen

En politihund lider overlast og ubehag under en hundetræning i Københavns Politi, mener eksperter i dyreadfærd. En hundefører har i skjul optaget en video af en hundetræning, og den har indgået som vigtigt efterforskningsmateriale hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Eksperter i hundeadfærd kritiserer nu i skarpe vendinger en træningsmetode, som bliver brugt af hundeførere i Københavns Politis hundesektion.

Det gør de på baggrund af at have set en skjult optagelse fra en træningsøvelse på Rigspolitiets hundeskole i Farum, hvor man ser en hundefører fastholde sin hund ved lægge sig ovenpå den i mere end ét minut. En optagelse, Avisen.dk er kommet i besiddelse af.

Charlotte Andersson, dyreadfærdsterapeut og formand for foreningen Fair Dogs, bliver ”utrolig trist og bekymret” over at se sekvensen.

- Der er absolut grund til at vurdere, at hunden lider overlast og har det meget ubehageligt. Den gør alt for at vise sin hundefører, at den ikke er trussel, den underkaster sig fuldstændig, og sender alle signaler i bogen, som hundeføreren vælger at ignorere. Det er et klokkeklart overgreb på hunden, mener hun.

Videoen er optaget i skjul af en betjent i 2014 og er blevet brugt som efterforskningsmateriale hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP).

Trækker sine spor op til i dag

På baggrund af en anonym klage indledte Politiklagemyndigheden i 2014 en efterforskning af ulovlige træningsmetoder i hundesektionen. En efterforskning, der trækker sine spor helt op til i dag, da der ifølge Københavns Politis ledelse fortsat er stor uenighed og gnidninger iblandt hundeførerne om træningsmetoderne.

Statsadvokaten har imidlertid afsluttet DUP's efterforskning. Avisen.dk har søgt aktindsigt i statsadvokatens begrundelse, men har endnu ikke fået svar. 

Københavns Politi og Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) fik tilbage i 2014 tilsendt videoen og tog den så alvorligt, at den blev en del DUP’s samlede efterforskning af mulige strafbare forhold i hundesektionen.

Efterforskningen har haft til formål at undersøge anklager om brug af ulovlige stødhalsbånd på hundene og anklager om træningsmetoder med kvælning, som ifølge kritikere giver hundene en nærdødsoplevelse, der gør, at de lader sig underkaste.

De alvorlige anklager blev overleveret til Københavns Politi og senere til DUP i form af en anonym klage. Ledende medarbejdere og menige hundeførere i sektionen mente, at Jack og tre-fire andre kolleger stod bag den anonyme indberetning.

Mistanken gjorde, at de blev stemplet som stikkere og sladrehanke og fra 2014 til 2016 blev udsat for grov chikane og systematisk mobning af kolleger. Jack og de andre mobbeofre måtte af egen vilje eller tvang forflyttes til andre afdelinger i Københavns Politi.

Forældede træningsmetoder

Charlotte Andersson mener, at politiet bruger forældede træningsmetoder, der har negative effekter på hundene, som bliver mere aggressive end de burde.

- Vi ved, at det ofte sker, at betjente ikke kan styre deres politihunde, og som derfor ofte begår fejlbid, siger hun.

FAKTA: Betændt miljø i hundesektionen

Hundeføreren, der optog videoen, ville dokumentere, hvad der i virkeligheden sker i hundesektionen. En politisektion, som rykker ud når DNA-spor i mordsager skal findes og gadeoptøjer holdes nede.

Kritiserer hundeførerne de hårde træningsmetoder over for ledende medarbejdere, bliver de overfuset og sat på plads og i værste fald chikaneret og frosset ud af hundesektionen.

Tirsdag bragte Avisen.dk en række artikler om det betændte arbejdsmiljø i sektionen. Et arbejdsmiljø, der har betydet, at fire-fem medarbejdere er blevet chikaneret og systematisk mobbet af kollegaer og ledende medarbejdere. Blandt andet fordi, de kritiserede træningsmetoder med hundene, som de fandt stærkt kritisable.

Selvom Arbejdstilsynet i 2016 gav hundesektion et påbud om at få rettet op på det dårlige arbejdsmiljø, er der fortsat problemer. Det mener Jane Frølund Thomsen, ledende overlæge fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, og siger, at der hersker en ”bandeagtig mentalitet” i politisektionen.

Foruden DUP's efterforskning af strafbare forhold, har to ledende medarbejdere været i tjenstligt forhør og blevet idømt tjenestebøder for ”intimiderende adfærd” over for kollegaer.

Jack er i dag sygemeldt med PTSD-lignende symptomer og fik i november 2018 anerkendt sin arbejdsskade og tilkendt erstatning. Erstatningsnævnet skal senere i 2019 tage stilling til tabt arbejdsfortjeneste. 

UDVID

Björn Forkman, professor i dyreadfærd fra Københavns Universitet, har ligeledes set videoen. Ifølge ham er der ingen tvivl om, at det er en uhensigtsmæssig træningsmetode, når man lægger sig over hunden og fastholder den. Det har kun ét formål, mener han.

- Det handler om at dominere hunden. Jeg er helt sikker på, at den føler et ubehag ved det, der sker. Det er der ingen tvivl om. Hunden synes ikke, det er dejligt. Det er en meget traditionel opdragelsesmetode. Den ser vi ikke så meget længere, men for 30 år siden var den meget anvendt, siger han og fortsætter:

- Konsekvensen ved at dominere hunden på den måde, det sker i videoen, er, at den risikerer at blive bange, frygtsom og nervøs. På sigt risikerer den at blive meget aggressiv, siger han.

Björn Forkman forklarer, at der i visse situationer kan være nødvendigt at lægge sig over sin hund, men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis man gør det for at opdrage på den.

- Der kan være enkelte tilfælde, hvor det kan være nødvendigt. Eksempelvis hvis man skal forberede den på en farlig situation. Men der er forskel på at gøre den klar til det, og så bruge metoden i en opdragelsessammehæng, som jeg tolker, er det, der sker i videoen.

Artiklen fortsætter under boksen.

Hundefører: Kollega havde fået nok

Hundeføreren Jack, der i dag er sygemeldt med PTSD-lignende symptomer efter at være blevet kørt psykisk ned af kolleger, er overbevist om, hvad hensigten har været med øvelsen i videoen.

- Jeg ved, at formålet er at give hunden en kvælningsoplevelse. Den skal miste bevidstheden eller ligge helt fladt og underkaste sig, hvorefter hundeføreren slipper sit greb. Det er udelukkende et trick for at dominere hunden. Min kollega optog videoen, fordi han havde fået nok, siger Jack og tilføjer:

- Jeg kan i hvert fald understrege, at der ikke findes nogen officielle øvelser i hverken dansk politi eller i civile programmer, der indeholder sådan en øvelse. Det her handler om alt andet end om samarbejde mellem hund og fører, mener han.

Artiklen fortsætter under billedet 

Billedet viser et dybt bidesår på en kvinde, som Jacks tjenestehund begik. Foto: Privat

En aktindsigt i Rigspolitiets dokumenter viser, at der fra 1. januar 2015 til udgangen af 2015 er indberettet 101 tilfælde, hvor politihunde er blevet anvendt som magtmiddel i Københavns Politi. Fra 1. januar 2016 til 24. januar 2019 er der blevet indberettet 138 tilfælde.

De mange indberetninger dækker ifølge Rigspolitiet ikke kun over utilsigtede fejlbid, men også over tilfælde, hvor hundeførere har advaret gerningsmænd og borgere om at tage deres hunde i brug.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Københavns Politi, men de afviser at kommentere videoens indhold og henviser til DUP's efterforskning i sagen. 

Ekspert uenig: Hunden lider ikke overlast

Vivi Gilsager, adfærdsspecialist i Schæferhundeklubben, som hører under Dansk Kennel Klub, afviser i modsætning til Charlotte Andersson og Björn Forkman, at politihunden i videoen lider overlast. Når hun ser, hvordan hunden reagerer, når den bliver sluppet fri af hundeførerens favntag, er hun sikker i sin sag.

- Når man skal tolke på hundeadfærd, er det vigtigt at se på adfærden, når en hændelse eller øvelse er overstået. I videoen ser man, at den logrer med halen og er i godt humør. Den får oven i købet en godbid, lyder det fra Vivi Gilsager.

Charlotte Andersson mener dog, at det, at hunden logrer med halen, kan være udtryk for noget andet.

- Hunde, der har været udsat for et overgreb, logrer også. Det viser, at den kan være stresset, siger hun.

Deltag i debatten på Facebook her:

Danske pengesedler og mønter
Nyheder

Feriepenge: Regn

med at få forkert

beløb udbetalt 

Sangerinden Oh Land
Kendte

Oh Land viser babyen

frem: - Se hvad

storken kom med

Sygeplejerske med vaccinen Sinovac
Corona

Tror på vaccine

til efteråret

Danseren Silas Holst og skuespilleren Jakob Fauerby på dansegulvet i Vild med Dans
Film og TV

Danseveteraner

gør comeback i

Vild med Dans

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

Søby Brunkulssø
Krimi

Mand omkommet 

i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet