Ejerboliger er faldet 140.000 kr. på en måned
Boligpriserne dykker. I løbet af blot en måned er de fleste boliger til salg sat i gennemsnit 140.000 kroner ned i pris.

Af Kåre Kildall Rysgaard 

»Lejligheden fremtræder flot overalt og har lækkert, nyere køkken med massiv plankebordplade.«

Der er skruet op for salgscharmen for at få afsat lejligheden på Finsensvej på Frederiksberg, men det har ikke hjulpet. Efter otte måneder mangler der stadig en køber.

»Nu kan jeg godt mærke nerverne,« siger Nicolai Vinther Friis, som bor sammen med kæresten i lejligheden.

Den er sat 300.000 kroner ned i pris, siden den blev sat til salg

Faldet i boligpriserne begyndte i efteråret, og nu er der for alvor kommet gang i det store boligudsalg. Fra 10. februar til 18. marts faldt prisen på 5.437 boliger med omkring 140.000 i gennemsnit. Det svarer til, at boligerne samlet tabte 750 millioner i værdi. Det viser beregninger fra boliga.dk, en hjemmeside, der trækker data ud fra de større ejendomskæder i Danmark og indeholder over 50.000 boliger til salg.

I Realkreditrådet vurderer cheføkonom Sune Mortensen, at priserne falder, men han tror ikke, der bliver tale om et frit fald.

»Danskerne har råd til at bo i ejerbolig – de har bare ikke råd til, at det bliver dyrere. Der er ikke sket en radikal ændring af boligejernes situation, så derfor kommer der ikke et frit fald i prisen,« siger han.

Cheføkonomen mener dog, at det ser skidt ud for de boligspekulanter, som har bygget luksuriøse projektlejligheder. Her kan prisen falde en halv til en hel million kroner.

»Det er slut med at være boligspekulant, og det burde det have været for lang tid siden,« siger Sune Mortensen og understreger, at prisfaldet ikke går ud over den almindelige boligejer.

Stor forskel på Danmark

Det er hovedsageligt i København og Århus, boligpriserne falder, mens priserne stadig stiger i Midt- og Sønderjylland og på Bornholm. Hos ejendomsmæglerkæden Home oplever de, at salget er ved at gå i gang igen, og Nicolai Vinther Friis har da også vist lejligheden frem flere gange, siden prisen blev sat ned.

»Jeg tror, folk er kommet sig over chokket ved, at priserne falder. Man må håbe, de begynder at slå til på nogle tilbud,« siger han forhåbningsfuldt.

Om boligsælgeren har noget at have håbet i, såede en af landets førende forskere i boligmarkedet Jens Lunde fra Handelsskolen i København i weekenden tvivl om. Han sagde, at det danske boligmarked i værste fald kan brase helt sammen. Det kan betyde prisfald på op mod 25 procent i de store byer.

via Listen To News