Egypten idømmer udfordrer til præsident seks års fængsel
En militær domstol i Egypten har dømt oberst, som ville stille op til præsidentvalg, for politisk aktivisme.

Oberst Ahmed Konsowa har sagt, at han vil udfordre Egyptens præsident, Abdel-Fattah al-Sisi, ved næste års præsidentvalg.

Men han får næppe chancen.

En militær domstol har tirsdag dømt Konsowa til seks års fængsel, fortæller oberstens forsvarer.

Den 42-årige militærmand er fundet skyldig i brud på militære love, der forbyder politisk aktivisme blandt aktive i hæren. Sagen kan ankes.

Ahmed Konsowa blev fængslet, efter at han 2. december meddelte, at han vil stille op til præsidentvalget mod Sisi, som var hærchef, før han blev præsident i 2014.

Abdel-Fattah al-Sisi førte an, da militæret fjernede den demokratisk valgte præsident Mohamed Mursi, som var kandidat for Friheds- og Retfærdighedspartiet, der var Det Muslimske Broderskabs politiske gren.

Der skal holdes præsidentvalg i Egypten mellem februar og maj.

Sisi har endnu ikke meddelt, om han genopstiller. Men det antages i Egypten, og han vil være nærmest sikker på genvalg.

En anden kandidat, aktivisten Khaled Ali, udfordres som Ahmed Konsowa af lovovertrædelser - eller politisk motiverede anklager.

Khaled Ali er dømt for en upassende gestus med hånden i forbindelse med en frifindelse i januar. Han har en betinget dom på tre måneder. Ali har anket dommen.

Hvis den stadfæstes, kan han ikke stille op til præsidentvalget.

Abdel-Fattah al-Sisi vil muligvis også blive udfordret af tidligere general i luftvåbnet Ahmed Shafiq, som tabte snævert til Hosni Mubarak ved præsidentvalget i 2012.

Efter valgnederlaget flyttede han til De Forenede Arabiske Emirater, hvor han har boet i eksil indtil december i år, da han vendte hjem til Egypten.

Shafiq har sagt, at han stadig overvejer, om han vil stille op.

/ritzau/AP