Efter forårets OK-gyser: Nu lægger topforhandlere ny strategi til 2021

- Det er da mærkværdigt, hvis vi på tværs af den offentlige sektor ikke kan blive enige om, at der er ting, der er så store, at vi bør se på dem i fællesskab, siger de statsansattes topforhandler Flemming Vinther. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.)

De første forberedelser til overenskomstforhandlingerne i 2021 for de offentligt ansatte er allerede i gang. Lærernes arbejdstid og forventningen om at flere skal arbejde længere bliver centrale temaer, forudser topforhandlere.

Mindre end et år efter forårets langvarige overenskomstdrama forbereder de offentligt ansattes topforhandlere allerede nu mødet med arbejdsgiverne i staten, kommuner og regioner i 2021.

Den 14. januar samles topforhandlerne plus formænd for alle fagforbund med medlemmerne i hele den offentlige sektor til det første strategimøde. I denne kreds skal retningen stikkes ud for forhandlingerne for de i alt 750.000 offentligt ansatte.

Det er første gang, at den brede kreds af faglige topfolk mødes så tidligt forud en overenskomstforhandling.

De statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, lægger over for Avisen.dk vægt på, at det fællesskab, der blev skabt mellem lønmodtagerne i foråret, bliver ført videre i 2021.

Op til forårets forhandlinger fandt lønmodtagerne sammen om en sjælden musketéred på tværs af staten, kommuner og regioner, hvor de stod sammen om krav om løn, betalt spisepause og sikring af lærernes arbejdstid. 

- Det vil være fuldstændig ude i hampen, hvis vi ikke bliver ved med at mødes i det regi og diskutere de udfordringer, vi ser i hverdagen frem mod forhandlingerne i 2021, siger Flemming Vinther, der også er formand for Hærens Konstabel- Og Korporalforening.

'Bevar fællesskabets styrke'

Også den nyvalgte topforhandler for de ansatte i kommuner og regioner, FOA-formand Mona Striib, er optaget af at "bevare fællesskabets styrke." Om der bliver tale om at indgå en ny musketéred, vil hun endnu give sit bud på.

- Man kan ikke foregribe begivenhedernes gang, men vi kan noget i fællesskab, og signalet er klart nok, siger Mona Striib.

Hun er overbevist om, at lærernes arbejdstid igen bliver et centralt tema i forhandlingerne. Siden regeringsindgrebet i konflikten i 2013, har lærernes arbejdstid været reguleret via lovgivning. Ved forårets forhandlinger formåede lærerne ikke at få arbejdstiden 'tilbage' i overenskomsten. Spørgsmålet om arbejdstiden blev derimod placeret i en kommission. 

- Jeg kan ikke forestille mig, at vi kan komme ud på den anden side af OK21, før lærerne har fået deres arbejdstidsaftale ind i overenskomsten. Det er kernen af det at have en overenskomst at have aftaler, der regulerer arbejdstid, siger Mona Striib.

Flemming Vinther forudser, at lønmodtagernes tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet bliver et andet centralt tema i 2021. Der er brug for arbejdskraft på hospitaler, skoler og i ældreplejen, og det forstærker kravet om at arbejde længere.

- Vi har arbejdsgivere og politikere, der har besluttet, at vi skal blive på arbejdsmarkedet, til vi styrter om. Men vi har ikke et arbejdsmarked, der er indrettet efter det. Det er en udfordring, vi alle står med, om man er 3F'er eller overlæge. Og det kunne være spændende, hvis vi i fællesskab så på det, siger Flemming Vinther.

Kan det føre til en ny musketéred?

- Hvis en musketéred går på, at en hel masse offentligt ansatte gerne vil skabe nogle rigtig gode arbejdspladser, hvor folk har lyst til at søge hen og udvikle sig, så synes jeg, at det kunne være en fantastisk musketéred, siger Flemming Vinther.

Han har dog ingen forventning om, at forhandlerne allerede til januar sværger hinanden troskab.

- Men modsat vil jeg sige, at det er da mærkværdigt, hvis vi på tværs af den offentlige sektor ikke kan blive enige om, at der er ting, der er så store, at vi bør se på dem i fællesskab. Det var det, vi oplevede i 2018, siger Flemming Vinther.