Pressede kommuner mangler arbejdskraft: Kan give sosu'er nyt lønhop
- Vi har en fælles opgave med at få løftet området, siger KL-formand Jacob Bundsgaard om udfordringerne med at skaffe tilstrækkeligt med medarbejdere til ældreplejen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Udsigten til fortsat mangel på sosu'er får nu formanden for Kommunernes Landsforening, Jacob Bundsgaard, til at åbne for ekstra lønhop til de efterspurgte medarbejdere.
Landets kommunalt ansatte sosu-medarbejdere kan måske glæde sig til at indkassere ekstra lønkroner ved overenskomstforhandlingerne i 2021.
 
Selv om der er to år endnu, til nye overenskomster for de godt 500.000 kommunalt ansatte skal på plads, åbner formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S), allerede nu for at afsætte ekstra lønkroner til de efterspurgte sosu-medarbejdere. 
 
 
- Vi har en fælles opgave med at få løftet området, som har været et lavtlønsområde. Vi begyndte ved de seneste overenskomstforhandlinger, hvor vi afsatte en halv milliard kroner ekstra til sosu'er og sygeplejersker. Det var en rigtig god aftale og et skridt i den rigtige retning. Det er vi ikke færdige med i min bog, siger Jacob Bundsgaard til Avisen.dk.
 

Mangel på arbejdskraft 

 
Det er udsigten til fortsat mangel på sosu'er til plejen af fremtidens mange flere ældre borgere, der får kommunernes førstemand til at sende det bemærkelsesværdige signal om de kommende overenskomstforhandlinger. 
 
Ifølge Kommunernes Landsforening vil der mangle 15.000 sosuassistenter- og hjælpere inden for de næste fem år. Tallet afhænger dog blandt andet af, om det lykkes at få flere af de nuværende deltidsansatte til at arbejde på fuld tid.
 
Fagforbundet FOA mener, at behovet bliver endnu større og forudser, at kommunerne skal tiltrække over 40.000 nye sosu-medarbejdere de næste 10 år for at kunne levere plejen til det stigende antal ældre.
 
Ved de dramatiske forhandlinger sidste år blev de 500.000 kroner ekstra til sosu'er og sygeplejersker givet i håb om at tiltrække og fastholde flere i den kommunale pleje. Pengene gik blandt andet til ekstra tillæg og en hurtigere vej til den højere slutløn.
 
Siden er en aftale om 9.000 nye praktikpladser faldet på plads, og der er sat fokus på at styrke studiemiljøerne og mindske frafaldet på sosu-uddannelserne.

Tryk på velfærden

   
Ifølge Jacob Bundsgaard er der behov for en række initiativer for at sikre den nødvendige arbejdskraft. Effekten af initiativerne vil få betydning for i hvilket omfang, sosu'erne også kan se frem til ekstra lønkroner i 2021.
 
- Min vurdering er, at der vil være et meget stort tryk på velfærdsområderne, som gør, at vi skal kigge i den retning, siger KL-formanden.
 
I sosu'ernes forbund, FOA, kvitterer formand Mona Striib for signalerne fra Jacob Bundsgaard.
 
- Men jeg løfter også lige et flag og gør opmærksom på, at det ikke kun er på FOAs område, hvor der er udfordringer med at sikre, at der er personale nok, siger Mona Striib, der også er topforhandler ved overenskomstforhandlingerne for samtlige ansatte i kommuner og regioner. 
 

Vi skal løfte bredt

 
- Det handler ikke kun om sosu-assistenter, men også om lærere, kontorpersonale og så videre. Bredt set står vi med en udfordring med at få de økonomiske rammer til at hænge sammen, så vi kan løfte de velfærdsopgaver, vi som samfund gerne vil. Fra Christiansborg skal man gøre sig parat til at løfte økonomien bredt i den offentlige sektor, siger Mona Striib.

I pædagogernes forbund, BUPL, er formand Elisa Rimpler overrasket over KL-formandens tidlige udmelding om de kommende overenskomstforhandlinger. 

- Skal vi så sidde og vente på, at vi bliver trukket ud næste gang, spørger hun. 

BUPL-formanden så gerne flere lønkroner på bordet til pædagogerne, men hun tilføjer, at løsningen af af rekrutteringsproblemerne også handler om andre ting.

- Vi skal have sikret et bedre arbejdsmiljø, flere seniorordninger og at de, der ønsker at gå fra deltid til fuldtidsjob, kan gøre det, siger Elisa Rimpler.

via Listen To News