Efter 91 års forbud må folk igen danse på New Yorks barer
New Yorks borgmester, Bill de Blasio, har underskrevet en lov, der ophæver en 91 år gammel lov, der teknisk set forbyder dans på titusindvis af barer, klubber og restauranter i storbyen. Foto: Spencer Platt/arkiv/AFP
Borgmesteren i New York har ophævet en lov fra 1926, der forbyder folk at danse på barer og klubber i byen.

New Yorks borgmester, Bill de Blasio, har mandag underskrevet en lov, der ophæver en 91 år gammel lov, der teknisk set forbyder dans på titusindvis af barer, klubber og restauranter i storbyen.

Byrådet havde på forhånd stemt for at skrotte den gamle lov, der trådte i kraft i 1926.

Kritikere har betegnet den som racistisk, fordi den i begyndelsen især blev brugt til at slå ned på bydelen Harlems jazzklubber, hvor sorte og hvide blandede sig med hinanden.

Modstandere af loven mener desuden, at loven er blevet brugt til at ramme latinamerikanere og medlemmer af LGBT-samfundet.

I 1990'erne brugte daværende borgmester Rudy Giuliani loven til at slå hårdt ned på natklubber i sin kamp mod kriminalitet.

- Det er 2017, og denne lov giver bare ingen mening. Nattelivet er en del af den smeltedigel, som New York er, og som bringer folk sammen, siger Bill de Blasio.

- Vi ønsker at være en by, hvor folk kan arbejde hårdt og nyde byens natteliv uden hemmelige forbud mod at danse, siger han.

Selv om loven sjældent er blevet håndhævet de senere år, så kræver den, at offentlige steder, der sælger mad og drikke, skal have en tilladelse, for at folk må danse på stedet.

Tilladelsen er noget nær umulig at få. Men har man som barejer, restaurantejer eller natklubejer ikke en tilladelse, risikerer man en bøde.

Kun omkring 100 af New Yorks flere end 22.000 barer, restauranter og klubber har den pågældende tilladelse.

Det er bydelen Brooklyns demokratiske rådmand Rafael Espinal, der har stået i spidsen for ophævelsen af den gamle lov. Han mener, at den på uretfærdig vis diskriminerer små virksomheder.

- Kunstnere, musikere, virksomhedsejere, arbejdstagere og helt almindelige newyorkere, der ønsker at slå sig løs, behøver ikke længere at frygte, at dansepolitiet kommer og lukker deres yndlingssteder, siger han.

Med lovophævelsen er New York nu også på udkig efter en såkaldt nattelivsborgmester, som kan varetage samspillet mellem rådhuset, beboere og byens nattelivsindustri.

Det sker for at sikre nattelivet, der omsætter for milliarder af dollar, beskæftiger 300.000 mennesker og tiltrækker besøgende fra hele verden.

Selv om barer, klubber og restauranter ikke længere behøver en dansetilladelse, kræver byens myndigheder fortsat sikkerhedsvagter og overvågningskameraer på mange af stederne.

/ritzau/AFP