DR's radioarkiv vækkes til live
Er du historienørd, studerende, musikelsker eller kan du bare godt lide at høre klip fra din barndom og ungdom? Så kan det nye værktøj gøre det nemmere for dig at finde gamle radioklip. Søren Bidstrup / Scanpix arkiv
Et danskudviklet værktøj kan sortere i DR's radioarkiv, så det bliver muligt at finde præcis det lydklip, man ønsker, i arkivets omkring én million timers lyd.

Af Videnskab.dk

DR's radioarkiv har lydoptagelser helt tilbage fra 1931, få år efter Danmarks Radio gik i æteren for første gang. Siden da er det blevet til ufatteligt mange timers lyd. Næsten én million faktisk.

Men radioarkivet er en større rodebutik, for DR ved nemlig ikke helt, hvad de enkelte lydoptagelser indeholder. Man kan godt se, at en optagelse eksempelvis indeholder radioavisen fra 17. april 1978, men hvad der blev sagt i netop denne radioavis står hen i det uvisse - medmindre man lytter den igennem.

Derfor har danske forskere fra blandet andet Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med DR og en række andre partnere lavet værktøjet CoSound, skriver Videnskab.dk.

Værktøjet gør det muligt at finde lige præcis det, du leder efter, uden du skal lytte samtlige én million timers radio igennem.

Læs også hos Videnskab.dk: Hør en hval tale som et menneske

»Lyd er tidskrævende og større mængder kan virke uoverskueligt, fordi vi traditionelt kun kan lytte til én kilde ad gangen i realtid. Derfor er CoSound-projektet enormt væsentligt, fordi det tilbyder nogle værktøjer, så man kan arbejde med den radiofoniske kulturarv. Der er mange fagretninger inden for humaniora såvel som samfundsstudier, der kan have glæde af det her, fordi man gennem værktøjerne får mulighed for at inddrage en stor, central kildesamling i forskningssammenhænge,« siger Anna Lawaetz, der er ph.d. i moderne kultur fra Københavns Universitet.

Hun har blandt andet lavet en afhandling om DR's radiostemmer, hvor hun har været tæt tilknyttet CoSound-projektet.

Det nye værktøj CoSound gør brug af matematiske algoritmer. Algoritmerne kan kort fortalt høre de mange timers lydoptagelser igennem for dig og lytte efter netop de ord eller personer, du søger. Om det så er optagelsen, hvor daværende statsminister Poul Schlüter forsikrer, at der ikke er fejet noget under gulvtæppet, eller et klip hvor Amalie fra Paradise Hotel fortæller om bruddet med sin eks-kæreste Peter.

Læs også hos Videnskab.dk: Hør lyden af Fukushima-jordskælvet

»Én million timer er utroligt meget, og hvis man skal bruge det til noget, skal man have adgang til mere end bare lydfilen. For hvis du leder efter et bestemt klip, hvordan skal du så lige finde det uden at lytte alt igennem? Netop derfor skal vi have beriget radioarkivet med et miks af data, så det bliver nemmere at finde rundt i,« siger Jan Larsen, der er lektor ved Institut for Matematik og Computer Science på Danmarks Tekniske Universitet. Han er koordinator på forskningsprojektet og har været med til at udarbejde CoSound-programmet.

Algoritmerne kan finde nærmest alt, men de har brug for lidt af din hjælp. Jan Larsen forklarer, at dem, der kommer til at bruge værktøjet, indimellem skal lytte en lille lydsekvens igennem og skrive, hvem der medvirker. På den måde er man 100 procent sikker på, at det er Poul Schlüter og ikke Amalie, der taler i klippet.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hør optagelserne: Er det her de første ulveunger i Danmark i 200 år?

Træt af at høre om ræven? Hør, hvad andre dyr siger

Liderlige koalaer har det vildeste brøl