Drop snyd med mandlen i aften: "Det er simpelhen et skråplan"

Danmark
Er det i orden at snyde med mandelgaven juleaften? (Foto: Foto: Iris)
Det er et skråplan at snyde med mandlen, når børnene når skolealderen, mener ekspert.

Juleaften. Familien har spist sig mæt i juleand og brune kartofler, og nu er det tid til den traditionelle juledessert; risalamande med kirsebærsovs.

Den velkendte jagt på den ene hele mandel, der udløser mandelgaven, sætter ind. Og selvom det er en alle-mod-alle leg, vælger nogle familier at snyde, så det er et barn, der løber med den eftertragtede præmie. Enten serveres børnenes portion dessert med en hel mandel, eller også bliver der diskret lagt en mandel i barnets hånd under bordet. 

Men er det egentligt i orden at snyde med mandlen? Spørgsmålet deler vandene hos danskerne.

I en ny rundspørge, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, svarer 42,9 procent af 1.021 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år ja til, det er i orden at snyde med mandlen til børnenes vinding. 51,7 procent mener ikke, det er okay at snyde i mandel-legen. 

Spørger man eksperten, kommer det helt an på børnenes alder.

Skolebørn skal kunne håndtere nederlaget 

Er barnet fire år eller derunder, er det i orden at snyde med mandlen, så barnet vinder mandelgaven. Men fra fem-seksårsalderen skal barnet deltage i legen på lige vilkår med de voksen. Det mener familieforsker og psykolog Per Schultz Jørgensen.

- Omtrent der, hvor skolealderen begynder, bør barnet indgå i legen på lige fod med alle andre. På det tidspunkt skal snyderiet høre op. Barnet skal lære at tilegne sig de normer, som består i, at man skal kunne klare et vist pres. Man skal kunne udsætte sine egne behov og lære at kunne styre sig, siger Per Schultz Jørgensen. 

Ifølge ham er det vigtigt, at børnene lærer, man ikke vinder hver gang. Det er nemlig nødvendigt for børn at kunne udholde, de ikke får mandlen. 

- Men jeg ved, der er forældre, der fortsætter med snyderiet hele vejen op til børnene bliver rigtig store. Og det er simpelthen et skråplan, siger Per Schultz Jørgensen. 

Han råder de voksne til at forberede barnet på et eventuelt nederlag ved forinden at fortælle om, hvad der skal ske, og huske dem på, at bagefter er der julegaver. 

Curling-forældre 

At 42,9 procent af respondenterne i meningsmålingen finder det i orden, at man snyder med mandlen, kan ifølge Per Schultz Jørgensen være udtryk for en curling-tendens, hvor forældre overbeskytter deres børn. 

Han henviser til en tidligere opinionsmåling fra efteråret, der viste, at godt 80 procent af forældre oplever, at de ofte eller meget ofte gør noget for deres barn, som barnet er i stand til at gøre selv. 

- Jeg tror, at mange forældre selv oplever, at de kommer ud på en glidebane i børneopdragelsen, siger Per Schultz Jørgensen. Han mener, at forældre i dag generelt har for travlt i hverdagen. 

- Man føler måske, man er for længe væk fra sine børn. Og når man så endelig er sammen, så vil man bare gerne have det hyggeligt. Og det skal man da også. Men der skal altså være nogle rammer til, så barnet er i stand til at overtage normerne, lyder det fra Per Schultz Jørgensen. 

Han ser dog ikke noget problem i, at man lemper reglerne i mandelgave-legen, når børnene er under de fire år. 

- Her er det vigtigst, at alle har det sjovt, og det betyder, at børnene også får en mandelgave. Og så må man gerne snyde lidt, siger Per Schultz Jørgensen. 

Han foreslår, at man laver et dobbeltspil, hvor børnene får deres egen tallerken risalamande med en gemt mandel i, og at man derudover har en mandel, som de voksne skal kæmpe om. 

 

Det mener danskerne

I en meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk, har 1.021 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år svaret på følgende spørgsmål: 

Er det i orden at snyde med mandlen juleaften i forbindelse med ris a la mande for at være sikker på, at et barn får mandlen? 

Ja: 42, 9 procent

Nej: 51, 7 procent 

Ved ikke: 5,4 procent 

 

 

Kilde: Wilke

UDVID

Nyheder

Nye ferieregler:

Du får færre penge

på kontoen