MRSA og ESBL hedder truslerne.
Det er bakterier, som er resistente over for alle slags antibiotika, og udbrud af dem har kostet menneskeliv både i Danmark og i udlandet.
Ifølge en ny rapport fra Danmarks Tekniske Universitets (DTU) Fødevareinstitut vokser antallet af ESBL-bakterier i de danske landbrug med foruroligende hast.
- Det er noget, som vi slet ikke så for fire år siden. Men siden er antallet af grise, som indeholder ESBL-bakterier, vokset for hvert år. Alene i løbet af det sidste år er antallet vokset med 300 procent, siger Henrik Hasman fra Fødevareinstituttet til Avisen.dk.
For sent om fire år
Ifølge Henrik Hasman kan man sagtens forestille sig, at kød i supermarkedet indeholder ESBL-bakterier. Og at en forbruger kan blive smittet ad den vej.
Problemet ligger, ifølge Fødevareinstituttet, i, at landmænd i højere grad bruger antibiotika af typen 'cephalosporiner'.
Det er stærke antibiotika, som ofte er sidste udvej på sygehusene. Jo flere grise som får antibiotika af den type, jo større er risikoen for, at bakterier udvikler resistens imod cephalosporiner, og muterer til de såkaldte dræberbakterier, som hospitaler er magtesløse overfor.
Fødevareinstituttet opfordrer derfor til, at man kraftigt begrænser, eller helt indstiller, brugen af cephalosporiner i landbruget.
- Hvis det fortsætter som nu, så er det for sent at gøre noget ved det om fire år, advarer Henrik Hasman.