Dødbringende virus dræber heste
Den dødbringende virus har indtil videre ramt stalde i Jylland og på Fyn. Modelfoto: Shutterstock - Ritzau/Scanpix
Smitsom herpes truer hestestalde. Fyn er værst ramt. Her er tre heste døde, og adskillige er smittet. Alle bør aflyse stævner og lukke stalde ned, siger berider.

På Dalumgaard Rideklub i Odense er man i alarmberedskab. De seneste to uger er tre heste på Fyn døde af den farlige virus herpesvirus 1. De to af hestene var fra Dalumgaard Rideklub.

Det skriver TV 2/Fyn.

Den aggressive virus blev konstateret efter et stævne på Fyn, og de seneste uger er 15 heste blevet smittet. De to er af hestene er altså døde, mens fem andre heste har fået lammelser.

- Vi skulle faktisk afholde et stævne om en lille måned, men det har vi aflyst. Alle burde aflyse stævner og lukke staldene ned. Hestene burde også overvåges, så vi er sikre på, at der ikke er flere, der bliver smittet nu, siger berider og daglig leder på Dalumgaard Ridecenter, Jon D. Pedersen, til tv-stationen.

Overfor DR uddyber Jon D. Pedersen situationen, og siger blandt andet:

- Det er noget af det værste, jeg nogensinde har oplevet. Jeg er berider og har selvfølgelig set heste dø på forskellige måder gennem årene, men det her er rigtig voldsomt.

Heste blev lamme

Normalt giver virusset en mild luftvejsinfektion med feber, men det har hos mange af de fynske tilfælde vist sig ved neurologiske symptomer, der kan give langvarige problemer og i værste fald ende i en aflivning, ligesom infektionen kan være farlig for drægtige hopper, skriver TV 2/Fyn.

Overfor DR beskriver Jon D. Pedersen sygdommen således: Hestene havde først svært ved at styre bagpartiet. Herefter mistede de kræfterne, faldt til jorden og kunne ikke komme op igen. Til sidst blev hestene totalt lammede.

Virussen angriber nemlig rygsøjlen og går ud i forpartiet, så hesten ikke kan løfte halsen, fortæller Jon D. Pedersen:

- Jeg troede først, den havde brækket halsen eller var væltet i stalden, men der var ingen brud, der kunne forklare årsagen, siger han til DR.

Hold hesten hjemme

Der findes flere typer hesteherpes, men den, som har ramt Fyn, hedder herpesvirus 1 (EHV1). Den er meget smitsomt, og derfor rådes hesteejere til at holde hestene hjemme.

Mandag blev Facebook-gruppen "Hesteherpes virus 2018" oprettet og i skrivende stund har gruppen passeret 10.000 medlemmer.

Her er der blandt andet lavet et kort, som viser, at indtil videre er seks stalde på Fyn ramt af virussen. I Jylland er der registret fem stalde med virus, mens der i resten af landet endnu ikke er registreret hesteherpes.

Den tredje hest, der er død af den farlige herpes på Fyn, var ifølge TV 2/Fyn fra Hesselhøj Trænings- og Salgsstald i Nørre Aaby.

via Listen To News