Skal tomater i køleskabet, og skal kartoflerne opbevares mørkt? Har æblet godt af kulde, og skal kålhovedet placeres uden for køleskabet med løgene?
Det kan være lidt af en opgave at finde ud af, hvilke frugter og grøntsager der skal placeres hvor, så de holder sig bedst muligt.
Ifølge Michael René, der er ekspert i hygiejne og fødevarer og forfatter til bogen 'Håndbog i praktisk hjælp', er der en lidt grov huskeregel, man kan forsøge at bruge.
- Det, der vokser i jorden herhjemme, skal i køleskabet, og det, der vokser i de varmere lande, skal uden for køleskabet, siger han.
Hvordan holder rugbrødet sig bedst: Få svar på, om det skal i eller uden for køleskabet her
Mørke pletter kan være bakterier
Placerer man en bakke tomater i køleskabet, kan de faktisk blive ødelagte, fordi der sker koldmodning i køleskabet, så de mister smag.
Lader du generelt frugter og grøntsager ligge for længe, kan de til gengæld få mørke pletter, der kan stamme fra et stød.
- Men det kan også være bakterier, som spiser frugtsukkeret og omdanner det til syre, og det kan give frugten en lidt klistret overflade. Bananfluerne, som hurtigt finder de halvdårlige frugter og grøntsager, kan sprede bakterierne til andre frugter og grøntsager. Og bananfluerne formerer sig i øvrigt meget hurtigt, forklarer Michael René.
Derfor er det ganske vigtigt, at frugter og grøntsager opbevares korrekt fra begyndelsen, og at de i øvrigt spises hurtigst muligt. Få hjælp fra listen her.
Det skal i køleskabet:
Frugt: Blommer, jordbær, hindbær, kirsebær, kiwi, ribs, solbær og vindruer.
Grøntsager: Bladselleri, blomkål, broccoli, champignon, grønkål, gulerod, hovedsalat, hvidkål, icebergsalat, kinakål, løg, peberfrugt, peberrod, porre, rosenkål, rødbede, selleri, spinat og ærter.
Er du opmærksom på, at champignoner indeholder et giftstof: Læs mere på Søndag.dk
Det skal uden for køleskabet:
Frugt: Ananas, appelsiner, bananer, citroner, ferskner, grapefrugt, mango, meloner, pærer og æbler.
Grøntsager: Agurk, asie, avocado, auberginer, bønner, kartoffel og tomat.