Færre smerter i nakke, skuldre, lænd og ryg og mere socialt samvær er nogle af effekterne af, at Region Sjællands medarbejdere træner i arbejdstiden. Det skriver DR P4 Sjælland.
Motion er blevet en fast del af arbejdstiden for de ansatte på anæstesien på Nykøbing Falster Sygehus, hos analysekonsulenterne i Regionshuset i Sorø og på Børne - og ungdomspsykiatrisk afdeling i Næstved.
Og når medarbejderne træner med blandt andet elastik, giver det bedre arbejdsmiljø. Det viser erfaringer fra Region Sjælland, hvor 5.000 ud af regionens 17.000 ansatte træner, mens de er på arbejde. Det fortæller HR-konsulent og tovholder på fysisk uddannelse, Maria Ebbesen til DR P4 Sjælland.
- Arbejdspladserne i Region Sjælland indeholder rigtig mange skridt, skub og løft, som er en del af dagligdagen. Det her tiltag kan være med til at styrke den fysiske sundhed, siger hun.
Hitter også i hovedstaden
Avisen.dk har tidligere fortalt, hvordan også Bispebjerg og Frederiksberg Hospital styrker arbejdsmiljøet ved at lade medarbejderne træne i arbejdstiden.
Her udsprang ideen af en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der konkluderede, at træning er langt mere effektiv, hvis den foregår i arbejdstiden, fordi her bliver kollegerne motiveret af hinanden og skulker ikke træningen, som de ellers nemt kommer til.
Hos afdelingen Miljø & Ressourcer i Region Sjælland foregår træningen to til flere gange om ugen og varer mellem to og ti minutter.
- Vi har aftalt med vores kollegaer, at vi har sat træningen ind i deres kalender som en mødebooking. Og inden træningen går i gang, går vi en runde og banker på folks døre og siger: 'Nu er det nu', fortæller afdelingens træningsambassadør Mikkel Østergård til DR P4 Sjælland.
Træningsambassadører
I Region Sjælland kan alle arbejdspladserne vælge to medarbejdere, der kan blive uddannet træningsambassadører, og så er det dem, der står for træningen.
- Det er faktisk hårdere, end man tror, fortæller Susanne Petersen, der er en af dem, der troligt træner med, når Mikkel Østergård hiver elastikkerne frem mandag og torsdag.
Udover den fysiske del af træningen, så svarer hver anden i en evalueringsrapport, at træningen også giver bedre socialt samvær med kollegaerne. Og det forstår Susanne Petersen godt.
- Fordi vi laver noget sammen, vi kommer til at grine lidt af hinanden, og man bliver i godt humør af det bagefter. Og hvis der er nogen, der har problemer med koordinationen og elastikken, så er det jo lidt sjovt at se, fortæller hun til DR P4 Sjælland.