Skat afslører flere asylansøgere og afviste asylansøgere, der arbejder ulovligt. På et år er det sket en fordobling af sager om illegalt arbejde.
”Vi har fået et større fokus på det. Men vi kan også se, at der er flere asylansøgere og illegale, der arbejder, når vi er ude på kontroller,” siger Lisbet Hedelund, der er afdelingsleder i Skat.
Hun er ansvarlig for indsatsen mod ulovligt arbejde landet over og påpeger, at asylansøgere og afviste asylansøgere - der lever under jorden - også arbejder illegalt i Jylland.
Skat afslørede i alt 29 asylansøgere i 2009, mens de i 2010 greb 66 i at arbejde illegalt. Især indenfor bagerier og i restaurationsbranchen foregår der illegalt arbejde, forklarer Lisbet Hedelund.
Sov på gulvet
Seneste var det på Grønttorvet i København, at Skat afslørede to, der arbejdede ulovligt. En var illegalt i landet, og en anden var asylansøger og boede på et asylcenter. Derudover nåede tre at løbe væk, da Skat kl. 5.00 braste ind.
Den ene af de tre, der flygtede, kunne afdelingsleder ved Skat i København, Lisbet Hedelund, genkende: Det var en af de asylansøgere, som hun havde afsløret ved sidste kontrol en måned tidligere - også på Grønttorvet.
Avisen.dk har interviewet en række personer, der arbejder illegalt i Danmark. De fortæller om elendige arbejdsforhold og afslører en løn, der er ringere end eksperter tidligere har kendt til: 15-25 kroner i timen er i dag normalt på det illegale arbejdsmarked.
Lisbet Hedelund bekræfter billedet af de dårlige vilkår.
”Vi er stødt på folk, der lever under elendige forhold. For eksempel nogen der boede på en seng i et bageri. Andre har boet i campingvogne,” fortæller hun.
Sulter
En af de folk, der rådgiver mange asylansøgere og afviste asylansøgere under jorden, er Hassan Abbas. Han er aktiv i sammenslutningen af kurdiske foreninger i Danmark og arrangerer blandt andet gratis fællesspisning for asylansøgerne.
”Alle spørger mig, om jeg kan hjælpe dem med at arbejde. Jeg får konstant opkald fra folk, og hver gang jeg møder dem i foreningen, spørger de mig,” fortæller han.
Han mener, det ikke er muligt at leve for de lommepenge på mellem 1600 og 2000 kroner, som asylansøgerne skal leve for om måneden. Han ved, at mange asylansøgere stjæler for at skaffe mad.
”Alle asylansøgere vil gerne arbejde for ikke at sulte,” mener Hassan Abbas.
Bøder
Skat sender alle sagerne videre til politiet, der som ofte giver bøder som straf for ulovligt arbejde.
De sidste tre år har Rigspolitiet haft særlig fokus på at bekæmpe ulovligt arbejde. Og selvom Claus Hjort Frederiksen som beskæftigelsesminister lovede at stoppe illegalt arbejde blandt asylansøgere, har politiet blot sigtet ni asylansøgere i at arbejde i 2008 og syv personer i 2009.
Det på trods af, at asylansøgere stadig arbejder i stort omfang, fortæller de flygtninge, som Avisen.dk har talt med.
"Jeg kan ikke se fra mit skrivebord, hvor meget der er derude. Så kan jeg ikke vurdere, om det er godt eller skidt," siger politiinspektør Christen Østergaard fra Rigspolitiet.
Kontrol
Til gengæld har politiet afsløret 93 afviste under jorden både i 2008 og 2009, fremgår det af tal fra Rigspolitiets Nationale Udlændingecenter.
Han erkender, at politiet ikke har stoppet det illegale arbejde, men mener, at politiet har prioriteret kampen mod illegalt arbejde højt.
"Vi har selvfølgelig ikke taget alle sammen, det vil være naivt at tro. Men vi har især været på målrettede på kontrolaktioner," siger Christen Østergaard.
De afviste asylansøgere, der lever under jorden, kommer især fra fattige lande i Afrika og Asien, viser opgørelsen fra Rigspolitiet.