Tæt på verden Derfor følger Bolivia også med i valget
Eugenio Poma Añaguaya, boliviansk ambassadør, er spændt på valgresultatet CC BY Dan Larsen
Valgresultatet betyder meget for det fremtidige samarbejde mellem Danmark og Bolivia.

Resultat af dagens valg følges opmærksomt udenfor Danmarks grænser. I en lille bitte ambassade i centrum af København holder Eugenio Poma Añaguaya nøje øje med udviklingen.

”Jeg håber, valget vil føre til en ny etape i samarbejdet mellem de bolivianske og danske folk. Jeg håber, at Danmark vil fortsætte med at deltage i Bolivias forandringsproces,” siger ambassadøren.

I foråret 2010 besluttede den danske regering at lukke for det varme vand (statslig bistand) ved at udfase udviklingssamarbejdet med Bolivia over tre år.

Oppositionens partier har tilkendegivet, at de ikke vil følge den plan men i stedet fastholde dansk tilstedeværelse i Sydamerika.

For ambassadøren og hans land drejer det sig i 2011 om 175 millioner kroner til staten, der vil svinde til ingenting. Det betyder dog ikke, at danske organisationer forhindres i at arbejde med projekter i landet.

Ændret strategi

Beslutningen om at udfase Bolivia skyldtes et øget dansk fokus på Afrika og Bolivias økonomiske udvikling, der går fornuftigt fremad. Denne positive udvikling er sket under lederskab af den kontroversielle præsident Evo Morales, hvis politik har været sammenlignet med socialisme.

Morales har siden 2005 strammet grebet om internationale firmaer ved at gennemtvinge genforhandlinger af deres kontrakter til udvinding af naturgas, olie og mineraler. Samtidig har han tilladt forøget produktion af coca-planten, så Bolivia mere og mere internationalt beskyldes for at være et narko-land.

Ambassadøren har gået og håbet på, at udviklingsminister Søren Pind ville komme til Bolivia nogle dage for selv at se, hvad Bolivia er for en størrelse. Nu håber han blot, at valgresultatet vil åbne for nye former for samarbejde.

Forandring

”Meget er forandret i Bolivia de sidste år. Nu har vi en ny grundlov, og folkeslagene er repræsenteret. Til oktober har vi for første gang valg til domstolene, så vi håber, at alle i landet vil opleve mere retfærdighed,” fortæller ambassadøren.

Eugenio Poma Añaguaya, som af profession er biskop indenfor metodistkirken, ryster lidt på hovedet af den moderne verden, der er svær at følge med i for hans land. ”Verden giver os problemer,” mener han.

Et eksempel på de udfordringer, ambassadøren tænker på, er store, saftige ferskner, der kommer på markederne. De lokalt producerede er mindre og ikke så flotte.

”Folk køber de store og er ikke klar over, at de er drevet frem med kemikalier og måske er de ikke sikre. Vi ved ikke meget om genmodificerede varer og om pesticider, der kan skade. Vi har brug for specialviden udefra.”

Mødet med en NGO

Ambassadør Eugenio Poma Añaguaya er meget optaget af dansk udviklingspolitik og havde inviteret ledelsen af en dansk frivillig u-landsorganisation, Diálogos, til kaffe for at høre deres vurdering af det fremtidige samarbejde mellem Bolivia og Danmark.

Diálogos har gennem 15 år arbejdet med bolivianske partnere specialt indenfor sundhed, korrekt brug af sprøjtemidler og naturmedicin. Snesevis af kvinder og mænd på landet er gennem årene undervist i at dele ny viden om sundhed og landbrug med deres naboer i fjerne landsbyer.

En følge af dette arbejde er en national udbredning af viden om sprøjtemidler og samarbejder med lokale institutioner og sundhedsvæsnet. Selv FNs sundhedsorganisation WHO bruger den viden internationalt, der er skabt i Bolivia via dansk bistand og Diálogos.

Formanden for Diálogos, speciallæge Marie Brasholt, kunne ikke forudsige noget om dansk bistandspolitik fremover, men forsikrede ambassadøren om, at hun ikke mente, der var nogen forhindringer for at hendes organisation eller andre NGO'er kunne fortsætte.

Dan Larsen deltog i mødet i egenskab af bestyrelsesmedlem i Diálogos.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.