Mange kvinder mangler jern, og hvis man gerne vil have dækket sit daglige behov for jern, så er kød en af de bedste kilder.
- En tommelfingerregel er, at jo mørkere kødet er, jo mere jern er der i. Oksekød indeholder for eksempel cirka dobbelt så meget jern som fjerkræ. Jern fra kød optages generelt bedre end jern fra kornprodukter, frugt og grønt, forklarer SØNDAGs sundhedsekspert Anne W. Ravn, der er klinisk diætist på Aarhus Universitetshospital.
Mange kvinder lider af jernmangel. På Søndag.dk får du de typiske symptomer på jernmangel
Hold igen med rødvinen
Fordelen ved kød er, at kød i sig selv fremmer optagelsen af jern i et måltid, og jernoptagelsen styrkes yderligere, hvis du spiser en salat med godt med C-vitamin i til - eller for eksempel spiser frisk frugt efter dit kødmåltid.
Men selv om kød fremmer optagelsen af jern, så tilhører noget af indholdet i rødvin den modsatte grøft og er med til at hæmme optagelsen af jern.
- I rødvin vil alkoholen fremme optagelsen af jern, mens indholdet af polyphenoler i rødvinen vil hæmme jernoptagelsen. Nettoregnskabet vil være, at jernoptagelsen fra kødet vil forringes en smule, når der drikkes rødvin til, slutter Anne W. Ravn.
Tab dig op til 5 kilo på 2 uger. Se hvordan på Søndag.dk.
Kalk hæmmer optagelsen af jern
Men der er flere faktorer i kosten, der er afgørende for hvor godt kroppen optager jern.
For eksempel vil fytinsyre i korn og bælgfrugter hæmme jernoptagelsen. Polyphenoler, som findes i te og kaffe, vil hæmme jernoptagelsen, ligesom kalk i mælk hæmmer jernoptagelsen.
- Det er dog mest det jern, der er i kornprodukter, frugt og grønt, som påvirkes af disse stoffer. Optagelsen af jern fra kød er derimod ikke så påvirkelig af de hæmmende stoffer, forklarer Anne W. Ravn.
SØNDAGs sundhedspanel, SØNDAG, Aller Media