Derfor er fruernes taler så vigtige
Michelle Obama holdt i nat tale på Demokraternes partikonvent. Foto: Jae C. Hong / POLFOTO
Førstedamerne spiller traditionelt store roller i amerikansk politik, og derfor er fokus så stor allerede nu.

Kampen om midtervælgerne bliver afgørende for, om Mitt Romney eller Barack Obama vinder det amerikanske præsidentvalg dette efterår, og først og fremmest derfor har der været stor fokus på hustruerne Ann Romney og Michelle Obamas taler for deres mænd.

Ved Republikanernes og Demokraternes partikonventer har de begge sat menneskelige ansigter på deres mænd, og det har været vigtigt, når der skal kapres især kvindelige vælgere.

- I valgkampen ser man oftest kandidaterne rykke ind mod midten for at fange tvivlerne, siger lektor og tidligere centerleder ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, Jørn Brøndal.

- Og hustruernes rolle her er blandt andet at få folk til at overveje ikke kun at stemme med tegnebogen, men også med hjertet.

- Derfor var især Ann Romneys tale vigtig efter den megen kritik af republikanernes kvindesyn, mens det er åbenlyst, at Michelle har stor betydning, fordi hun er mere populær end sin mand, siger han.

Præsidentkandidaternes ægtefæller spiller i amerikansk politik samtidig en langt større rolle end i eksempelvis Danmark.

For i Danmark har statsministeren udelukkende en politisk rolle, mens dronningen - som statsoverhoved - tager slæbet med de mere personlige vinkler i ugeblade og folks bevidsthed.

- I USA er de to funktioner samlet i præsidentembedet, og i forhold til familiehalløjet tager præsidenthustruen en stor del af slæbet, og derfor er de så vigtige, siger Jørn Brøndal.

- Hustruerne skal gerne udfylde den ideelle kønsrolle, altså være en god mor og hustru. Men mange af dem har også en stor karriere bag sig og har store ambitioner på egne vegne, og nogle gange bliver de populære, andre gange kontroversielle, siger han.

Han fremhæver konen til den Woodrow Wilson, der var præsident fra 1913 til 1921. Da han i 1919 blev ramt af en hjerneblødning, overtog fru Edith store dele af embedsførelsen.

Eleanor Roosevelt spillede en stor rolle som Franklin D. Roosevelts moralske samvittighed gennem hele mandens præsidentperiode. Efterfølgende var hun aktiv i menneskerettighedssagen.

Omvendt, så fik Nancy Reagan et dårligt rygte, fordi hun forsøgte at øve for megen indflydelse på sin mand, Ronald Reagan, og Hillary Clinton gjorde det samme, da hun i 1993 var hovedkraften bag gennemførelsen af en sundhedsreform.

Det mislykkedes, og hun blev billedet på et splittet USA, noget, som i lang tid gjorde hende til en kontroversiel politisk figur.

- De gjorde sig alle meget bemærkede og havde stor betydning for deres mænds embede, fortæller Brøndal.

Valget afgøres til november.