Derfor er Alternativet velkomne 1. maj i Århus - men ikke Kbh

I år vil Alternativet for første gang deltage i fagbevægelsens officielle arrangement, men kun i Århus. (Foto: Foto: Axel Schütt /Arkiv/Scanpix)

På arbejdernes internationale kampdag, 1. maj, skal Alternativet for første gang deltage i det officielle arrangement, som hovedorganisationerne LO og FTF står for - men kun i Århus. I København er det stadig uvist, om det nye parti har tilstrækkeligt med fælles værdier med fagbevægelsen.

Alternativet har de seneste to år ikke været inviteret med til festen, når fagbevægelsen folder de røde faner ud på 1. maj. Men i år er det fremadstormende parti en del af det officielle program i Århus.

Formanden for LO Århus, Ole Christiansen, ser ingen grund til ikke at invitere det nye parti med på kampdagen. Deres mandater vil være afgørende for en eventuel rød regering, og så kan man lige så godt holde sig gode venner, mener han.

- Såfremt de kan tilslutte sig det politiske grundlag, så er de meget velkomne. Og de har uden forbehold sagt ja til det grundlag, der er blevet besluttet på forhånd, siger han.

Alternativets profil er dog ikke noget, der i særlig grad tiltaler fagforeningsmanden.

- Fra min spæde barndom har vi haft de her kaospiloter i byen. Rent personligt har det aldrig været min kop te, det er nok lidt for smart til mig, siger den tidligere jord- og betonarbejder.

- Men jeg er også realpolitisk. De får jo mange stemmer, og de vil sandsynligvis være tungen på vægtskålen for en kommende rød regering. Så jeg vil hellere være venner med dem end uvenner, siger formand for LO Århus Ole Christiansen.

Arbejdsmarkedsordfører og medstifter af Alternativet Josephine Fock går på talerstolen på Tangkrogen sammen med politikere fra Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten.

I København er de til gengæld ikke en del af fagbevægelsens officielle program i Fælledparken, ifølge LO Hovedstaden fordi Alternativet var for sent ude med deres henvendelse, til at man kunne nå en ordentlig dialog.

Fælles kamp

Alternativets politiske ordfører Rasmus Nordqvist er begejstret for, at partiet i år fejrer 1. maj sammen med fagbevægelsen i Århus. For selvom de ikke kalder sig et arbejderparti, så er det en dagsorden, de også kæmper for.

- Vi er et parti, som kæmper for mange af de samme ting, som arbejderbevægelsen: Ordentlige rettigheder for alle mennesker og ikke mindst for mere lighed i samfundet, både herhjemme og globalt set, siger Rasmus Nordqvist.

Kærlig opsang

Selvom Rasmus Nordqvist i dag glæder sig over at kunne dele kampdag og paroler med fagbevægelsen, har der ikke altid kun været rosende ord den vej fra det grønne parti.

Alternativets politiske leder og stifter, Uffe Elbæk, sagde i et interview med Ugebrevet A4 sidste efterår, at fagbevægelsen var gået i stå i selvretfærdighed, og at han savnede dem som politisk kraft.

Politisk ordfører Rasmus Nordqvist mener dog ikke, at man skal lægge for meget i det.

- Det ser jeg kun som en kærlig opsang blandt venner. Jeg synes ikke, det er farligt at være kritisk over for hinanden, siger han.

Partiet har et godt forhold til fagbevægelsen, understreger ordføreren.

Kom for sent

De seneste to år er Alternativet ønsker om at være med til 1. maj blevet afvist af LO i Hovedstaden. Daværende formand Morten Skov Christiansen, var sidste år i tvivl, om Alternativet "delte værdifællesskab" med fagbevægelsen.

I år skrev Alternativet først til LO Hovedstaden den 13. april for at spørge, om de kunne deltage i Fælledparken. Derfor har der ikke været tid til at få afklaret, om de har tilstrækkeligt med fælles værdier, lyder det fra formand i LO Hovedstaden Per Olsen.

Det er ikke nok, at Alternativet selv tilslutter sig sagen.

- Det kræver, at vi sætter os ned om et bord og tager en snak. For os handler det om, hvem vi kan lave politik med i hverdagen. Det er dem, vi lukker ind, siger Per Olsen.

Formanden har dog svært ved at se, hvad der skulle stå i vejen for et samarbejde, men det kræver altså en længere snak, før Alternativet bliver inviteret med i Fælledparken, understreger han.