Der skal konkurreres mere i det offentlige

Konkurrencen kløjes i det offentlige, mener regeringen. Den kræver mere konkurrence med nyt udspil næste år.
Med flere ugers ventetid på køreprøver så kræver Kørelærerforeningen, at politiet uddanner civile motorsagkyndige, så andre end politibetjente står for prøverne. Regeringen vil udsætte flere offentlige opgaver for konkurrence
Med flere ugers ventetid på køreprøver så kræver Kørelærerforeningen, at politiet uddanner civile motorsagkyndige, så andre end politibetjente står for prøverne. Regeringen vil udsætte flere offentlige opgaver for konkurrence Foto: Henning Bagger/scanpix//Scanpix

Kun knap hver fjerde offentlige opgave, der kan få konkurrence, får det i staten, regionerne og kommunerne. Derfor vil regeringen sætte mål for, hvor meget der skal konkurreres om.

Det oplyser innovationsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

- Ser vi på de opgaver, der kan konkurrenceudsættes, er det i dag kun omkring 26 procent, som bliver markedstestet via udbud. Det er for få, siger Sophie Løhde.

Regeringen vil derfor opstille måltal, der kan være med til at øge konkurrencen.

- De skal være ambitiøse og naturligvis samtidig give mening for kommuner og regioner, siger ministeren.

Udviklingen er stort set gået i stå. Det viser analysen "Status for offentlig konkurrence", som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen årligt udsender.

- Vi skal styrke konkurrencen om offentlige opgaver, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

I 2016 fik offentlige opgaver for 103 milliarder kroner konkurrence. Myndighederne kunne udsætte opgaver for 400 milliarder kroner for konkurrence.

De 98 kommuner udbød sidste år opgaver for 62 milliarder kroner. Det svarer til, at 27 procent af mulige opgaver fik konkurrence. Det er en smule mere end gennemsnittet på 25,8 procent i staten, fem regioner og 98 kommuner.

Men det svinger meget fra kommune til kommune. Gribskov Kommune i Nordsjælland lavede sidste år konkurrence for mere end hver anden opgave.

Derimod fik kun hver femte opgave - godt 20 procent - i de ti kommuner, som lavede mindst konkurrence.

De fem regioner udsatte i 2016 opgaver for 19 milliarder kroner for konkurrence. Det svarer til godt hvem femte opgave - 20,2 procent. Især i hovedstaden kan flere opgaver inden for sundhed få konkurrence.

Staten gav sidste år konkurrence for 22,2 milliarder kroner. Det svarer til bare tre af ti opgaver - 29,4 procent.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.