David Trads: Middelalderen har sænket sig over Folkekirken
Blog

Af David Trads
Se alle blogindlæg

Om David Trads

David Trads er journalist og forfatter.

SÅ STÅR der Gud-hjælpe-mig danske præster i fjernsynet i 2017, der lyder, som om vi befinder os i den mørke Middelalder – eller, gisp, i teokratiske regimer som Saudi-Arabien og Iran:

Nej til at lade kvinder være præster!

Nej til at gifte homoseksuelle par!

Hvad pokker bilder de sig ind? Sådan en flok åndsformørkede sognepræster, der overhovedet ingenting har fattet, men som forsøger at leve i en fjern fortid, hvor det omkringliggende samfunds udvikling rager dem en høstblomst. Ligestilling er en by i Saudi-Arabien for dem.

Det er TV2, der her i juledagene bringer de triste nyheder frem fra den danske folkekirke:

Næsten hver tiende af de mandlige præster er imod, at kvinder kan være præster – selv om de i 70 år har haft ret til embedet. Godt hver femte præst, mand eller kvinde, er imod, at homoseksuelle kan blive gift i kirken – selv om det har været tilladt siden 2012.

DE ARGUMENTER, de sorte præster kommer med, er langt ude:

Per Damgaard Pedersen, sognepræst i Kristkirken i Kolding, siger simpelthen, at det er imod hele kirkens historie at have kvindelige præster, for der er altså forskel på mænd og kvinder (!):

”Jeg synes efterhånden, vi er blevet så ligestillet, at vi har lidt svært ved at holde fast i det. Det er, som om kvinder næsten skal være mænd for at være gode nok. De skal have en uddannelse og et arbejde, og hvis de gerne vil have børn, så skal de næsten sige undskyld.”

Sognepræsten fra fortiden tilføjer, at han ’måske er en lille smule ude af takt med samfundet’, og ’kan virke som en fra gamle dage.’ Tak for selverkendelsen i det mindste – men måske det ville være en god ide, hvis du stak hovedet op fra den gamle bog og så lidt på nutiden.

AAGE MØLLER, sognepræst i Bolbro ved Odense, som næsten ikke kan få ordet ’homofile’ over sine læber, messer sådan her om sin modstand mod homoseksuelles ret til ægteskab:

”Vielsen er en institution, der er beregnet til at videreføre slægten, og det kan homofile ikke gøre. Vi skal forenes og få børn, der kan føre vores gener videre. Hvis vi som dyreart ikke vil reproducere os selv, så forsvinder vi.”

Sognepræstens udlægning er – igen – uforenelig med at leve i et moderne samfund. Hvem bliver dog gift af den primære årsag at ville ’videreføre slægten’? De fleste – forhåbentlig alle – bliver vel gift, fordi de elsker hinanden? Uanset om de er hetero eller homo.

Kirkeminister Mette Bock (LA) kalder synspunkterne for ’mærkelige’, men understreger, at den danske folkekirke skal være ’rummelig’. Derfor agter hun ikke at gribe ind. Det er, fastslår hun, de folkevalgte menighedsråd, som vælger deres præster. De ved, hvad de går ind til.

MAN KUNNE selvfølgelig bare erklære sig enig i det synspunkt. At, ja, naturligvis, skal kirken være rummelig, og, ja, selvsagt, skal sognerådene bestemme den slags. Men det er bare svært, når de sognepræster, der lever i fortiden, langt hen ad vejen får deres løn af os alle:

Den halvdel af befolkningen, der er kvinder; og de fem til ti procent, som er bøsser eller lesbiske; og i øvrigt også den fjerdedel af danskerne, som slet ikke er medlem af folkekirken, ja, vi betaler alle sammen, idet kirkens udgifter dækkes af både kirkeskat og indkomstskat.

Derfor kan vi ikke tillade, at så stor en andel af sognepræsterne lever på øde øer, hvor de kæmper for at vende tilbage til den fortid, hvor kvinderne stod i køkkenet, og hvor homoseksuelle blev straffet for deres kærlighed til hinanden.

Så derfor, kære Per Damgaard Pedersen, Aage Møller og hvad I nu alle sammen hedder, hvis I ønsker at opretholde jeres gammeldags holdninger, så sig dog op i folkekirken. Skab jeres egen kirke, som I finansierer selv. Så må I se, om I kan få kunder i butikken, der vil betale.

Jeg tvivler på jeres succes.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.