Danskerne vil arbejde længere, så nedslidte kan pensionere sig
Arkivfoto. (Foto: Foto: Torkil Adsersen / Scanpix Ritzau )
Langt over halvdelen siger ja til at give den en skalle mere på jobbet, hvis det betyder, at en nedslidt person kan trække sig tidligere, viser rundspørge.

Danskerne ser ud til at være så glade for at gå på arbejde, at de godt vil ofre sig for dem, der ikke kan klare det længere.

I en rundspørge, som Analyse Danmark har lavet for 3F, har 59 procent nemlig svaret ja til, at de godt vil blive længere på arbejdsmarkedet, hvis det betyder, at en anden person, der er nedslidt, kan trække sig tilbage tidligere. Det skriver Fagbladet 3F.

21 procent svarede nej til spørgsmålet, og 21 procent satte kryds ved “ved ikke”.

At et så stort flertal siger ja, kommer ikke bag på Bent Greve, der er professor og velfærds- og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet.

- Tallene afspejler meget godt, at danskerne i dag godt er klar over, at en del har brug for at trække sig tilbage før tid, og et flertal siger så, at de er klar til at være solidariske med den gruppe, siger Bent Greve.

Chefkonsulent og ph.d., Poul-Erik Tindbæk, har via sit firma En3karriere gennem flere år arbejdet med at vejlede seniorer om de sidste år på arbejdsmarkedet. Han rådgiver også virksomheder og organisationer om en god seniorpraksis.

I sit daglige arbejde oplever han også en generel respekt for, at ikke alle kan lægge ekstra år på arbejdsmarkedet:

- Den forskellighed, der er blandt ældre, er efterhånden blevet mere og mere alment kendt. Hovedvejen er, at man kan forlænge arbejdslivet for de fleste, ja, men der skal også være nogle stikveje og frakørselsveje, hvor man kan trække sig tilbage med værdighed, hvis man er slidt ned, siger han.

Poul-Erik Tindbæk vurderer, at det efterhånden er helt naturligt, at flere og flere seniorer – hvis de kan – er villige til at blive længere på arbejdsmarkedet:

- Det handler i høj grad om de sociale relationer, og at der er nogen, der har brug for én. Og dem risikerer man jo at miste ved at forlade arbejdsmarkedet. Så rigtig mange vil gerne fastholde en kontakt til arbejdsmarkedet, hvis de kan, forklarer Poul-Erik Tindbæk.

1.056 personer er i Analyse Danmark-rundspørgen for 3F også blevet spurgt om, hvorvidt de synes, at en håndværker skal kunne gå tidligere på pension end en akademiker. Det har 74 procent svaret ja til, mens 14 procent siger nej.

Det er den model, som Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har taget hul på i en diskussion om en differentieret pensionsalder.

- Det er ikke overraskende, at så mange svarer ja, for det er den forskel, debatten har kørt på. Og selvom folk godt ved, at man også kan blive nedslidt som akademiker, så er der stadig en oversandsynlighed for at blive det som håndværker. Og det bekræfter de her tal i virkeligheden, at folk er udmærket klar over, siger Bent Greve.

Fagbladet 3F
via Listen To News