Om tre år sker det igen: Oprør mod automatisk højere pensionsalder
Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen er med i den aftale, der sikrer, at pensionsalderen stiger i takt med levealderen. Scanpix/Liselotte Sabroe
Et klart flertal af danskerne synes, at det er en dårlig idé at hæve pensionsalderen i takt med den stigende levealder. Men S og DF står fast på at danskerne skal blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Humøret var højt, da S-formand Mette Frederiksen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl for nogle uger siden stod på scenen i Cirkusbygningen i København - inviteret af fagforeningen 3F.

Aftenen før havde regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) droppet planerne om at hæve pensionsalderen med seks måneder som en del af en ny 2025-plan, og det skulle fejres. 

Men det ændrer ikke på, at pensionsalderen i de kommende år fortsat vil skyde i vejret. Også med stemmer fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

I velfærdsaftalen fra 2006 besluttede et bredt flertal, at pensionsalderen skal hæves hvert femte år i takt med den stigende levealder. Næste gang i 2020 - hvor pensionsalderen ventes at blive sat op til 69 år.

Men vælgerne er ikke begejstrede for den plan.

I en ny måling, som Analyse Danmark har foretaget for Avisen.dk, svarer tre ud af fem danskere, at det er en dårlig eller meget dårlig idé at hæve pensionsalderen i takt med den stigende levealder. Blot hver femte synes, det er en god idé.

Andre ubehagelige ting

Blandt socialdemokratiske vælgere er det endnu flere - 69 procent - som synes, det er en dårlig idé. Det skyldes først og fremmest de seneste måneders pensionsdebat, mener finansordfører Benny Engelbrecht (S).

- Jeg forstår godt, at danskerne bekymrer sig, for regeringen har i den grad været med til at puste til ilden og skabe usikkerhed omkring den pensionsalder, som der ellers har været faste rammer for i et årti, siger Benny Engelbrecht.

Men trods danskernes modstand er der ikke råd til at ændre på de planlagte stigninger i pensionsalderen, understreger Benny Engelbrecht.

- Med velfærdsaftalen fra 2006 har vi fået slukket de brændende platforme i dansk økonomi, så vi har råd til den velfærd, vi kender til i dag. Også selv om de ældre generationer bliver markant større. Hvis vi opgav den aftale, skulle vi hæve skatterne markant eller gøre andre ubehagelige ting for at løse de udfordringer, vi kommer til at stå overfor, siger han.

Her kan teste, om du kender din egen pensionsalder:

DF: Nødt til at tilpasse pensionsalderen

Også Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, slår fast, at DF står ved velfærdsaftalen, og at det - efter hans mening - grundlæggende er rimeligt at hæve pensionsalderen i de kommende år.

- For at bevare vores velfærdsydelser er vi nødt til at tilpasse både efterlønsalder og pensionsalder til den stigende levealder, og det tror jeg også, at de fleste danskere har accepteret. Ellers var alternativet at skære i ydelserne, siger René Christensen.

Målingen viser, at næsten tre ud af fire DF-vælgere mener, det er en dårlig idé at sætte pensionsalderen op i takt med levealderen. Men det bekymrer ikke René Christensen.

- Havde man stillet spørgsmålet for halvandet år siden, tror jeg, man havde fået et andet udkomme. Nu har det fyldt meget, om vi skulle hæve pensionsalderen endnu mere, så spørgsmålet er, om det ikke er det, folk har sagt nej til, siger han.

3F: Ikke realistisk at få ændret den

Hos 3F, som stod i spidsen for kampagnen "Fair pensionsalder", synes næstformand Tina Christensen ikke, at velfærdsaftalen er særlig fair over for de kortuddannede danskere, der har flest år på arbejdsmarkedet, men den korteste forventede levetid.

Alligevel har 3F ingen planer om at fortsætte pensionskampagnen og forsøge at overtale Socialdemokratiet og DF til at sætte en stopper for den stigende pensionsalder. 

- Jeg håber bestemt, at der er nogle på Christiansborg, der lytter til befolkningens stemme. Men der der ligger jo en velfærdsaftale tilbage fra 2006, og den ligger, hvor den ligger. Vi vurderer ikke, at det er realistisk at få ændret den, siger Tina Christensen