3F sadler om: Jagten på en fair pensionsalder indstilles
3F mener ikke, ifølge næstformand Tina Christensen, det er realistisk at få sat en stopper for, at pensionsalderen stiger i takt med levealderen. Foto: 3F
Pensionsalliancen mellem 3F, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er fortid. Snart vil S og DF igen stemme for at hæve pensionsalderen, mens 3F vil fokusere på andre indsatsområder.

Med over 217.000 underskrifter og en stærk politisk alliance mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i ryggen gik fagforeningen 3F forrest i kampen mod regeringens planer om at hæve pensionsalderen.

Men med regeringens droppede planer er 3F's pensionskampagne slut.

Selvom velfærdsaftalen fra 2006 betyder, at pensionsalderen løbende vil blive hævet i takt med den stigende levealder - også med stemmer fra S og DF.

Og selvom et klart flertal af danskerne i en ny måling for Avisen.dk siger, at netop dét er en dårlig idé.

- Det er bemærkelsesværdigt, at det er tre ud af fem, som synes, at det er en dårlig eller meget dårlig idé at hæve pensionsalderen i takt med den stigende levealder. Det understreger, at vores kampagne, der havde som formål at forhindre en hurtigere stigning af pensionsalderen, var helt på sin plads.

- Men der ligger jo en velfærdsaftale tilbage fra 2006, og den ligger, hvor den ligger. Vi vurderer ikke, at det er realistisk at få ændret den, siger 3F's næstformand, Tina Christensen.

Jeres kampagne gik under navnet ’Fair pensionsalder’. Er det en fair pensionsalder, som det er skruet sammen med velfærdsaftalen?

- Det kunne sagtens være skruet bedre sammen i velfærdsaftalen, når man ser på, hvor sent danskerne kan forvente at kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Man tager ikke hensyn til, at de kortuddannede, der arbejder hårdt og har flest år på arbejdsmarkedet, rent faktisk lever 10 år kortere end de højst uddannede, der har færrest år på arbejdsmarkedet.

Nogle danskere skal vente til de er 76 år, før de kan gå på pension. Her kan du se din egen pensionsalder.

Men burde I så ikke fortsætte kampagnen og forsøge at presse politikerne til at opgive den stigende pensionsalder?

- Kampen fortsætter. Det skal man ikke være i tvivl om. Men det vil være nogle andre fokusområder, som skal sikre, at vores medlemmer også får mulighed for at have et godt og sundt arbejdsliv og en værdig tilbagetrækning. Vi vil gerne være løsningsorienterede, og vi mener, at det er den bedste vej at gå nu.

Så I har på forhånd opgivet at få Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti overtalt til at ændre på velfærdsaftalen?

- Lige nu virker det ikke særlig realistisk at ændre på det brede forlig, der blev lavet i 2006. Jeg håber bestemt, at der er nogle på Christiansborg, der lytter til befolkningens stemme. Men det er en politisk forandring, der skal til, og det virker ikke særlig gangbart, at det kommer til at ske, siger Tina Christensen.

Frem for at kæmpe for at få ændret på pensionsalderen vil 3F nu fokusere på tre indsatsområder: Bedre arbejdsmiljø, løbende efteruddannelse og omskoling og mere tydelig anerkendelse fra ledelsens side af seniorernes indsats på arbejdspladsen.

Det skal være med til at sikre, at 3F's medlemmer i fremtiden kan holde til at være flere år på arbejdsmarkedet.

via Listen To News