Syv ud af ti danskere har et klart ønske til Ryanair: Tegn en overenskomst i Danmark. Flertallet af danskere går dermed direkte i rette med det irske flyselskab, som pure nægter at lave en aftale med fagbevægelsen i Danmark.
I en ny undersøgelse udført af Epinion for hovedforbundet LO siger 69 procent af danskerne, at det er vigtigt for dem, at personalet ombord på fly og i lufthavnen har en overenskomst. Kun 22 procent synes ikke, det er vigtigt.
Dermed har fagbevægelsen folkelig opbakning, før der her i eftermiddag kommer en afgørelse i Arbejdsretten. En afgørelse der måske vil give grønt lys til, at fagbevægelsen med en blokade kan lamme Ryanair i Københavns Lufthavn fra og med tirsdag 7. juli.
Det irske flyselskab behandler sine ansatte på en måde, som giver danskerne kuldegysninger, vurderer arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen.
- Danskerne er meget optaget af social dumping, det har vi lige set under valgkampen. De er godt klar over, at hvis Ryanairs måde at behandle folk på får lov at sprede sig, så kan det blive et alvorligt problem for mange lønmodtagere, siger Flemming Ibsen, der er professor emeritus ved Aalborg Universitet.
Op af stolene
Han mener, at der er lykkedes for fagbevægelsen at få danskerne op af stolene i forhold til Ryanair.
- Det er lykkedes fagbevægelsen at mobilisere danskerne i forhold til Ryanair. Det er faktisk lykkedes i en sådan grad, at mange kommuner er begyndt at stille krav til flyselskaber om at ansatte skal have en overenskomst eller forhold svarende dertil, siger Flemming Ibsen.
Er det generelt vigtigt for dig, at de ansatte ombord på fly og i lufthavnen har en overenskomst, som omhandler deres løn- og arbejdsvilkår?
- Ja - 69 procent.
- Nej - 22 procent.
- Ved ikke - 9 procent.
Kilde: Epinion for LO i perioden 23. til 29. juni 2015. 1.216 repræsentativt udvalgte personer medvirker.
UDVID
Faktisk er opbakningen fra befolkningen steget til kravet om overenskomster i flybranchen. Som nævnt går 69 procent af danskerne nu op i, om ansatte i luften og i lufthavnen har en overenskomst. I en tilsvarende undersøgelse i december 2014 var andelen 60 procent.
Danskerne frygter spredning
Næstformand i LO-fagbevægelsen, Lizette Risgaard, tager undersøgelsen som udtryk for, at danskerne går meget op i ordnede forhold.
- Det er tydeligt, at danskerne er optaget af, at der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Selv om det her handler om luftfarten, tænker mange nok, at urimelig vilkår også kan sprede sig til andre brancher. At deres arbejdsliv kan gå hen og blive påvirket en dag, siger Lizette Risgaard.
Hun mener, at sagen med Ryanair har øget bevidstheden i befolkningen om fagbevægelsens rolle.
- Mange danskere har fået øjnene op for, at bortset fra lommeuld er der ikke noget, som kommer af sig selv. At der skal være en fagbevægelse til at kæmpe nogle nødvendige kampe, og at det kræver fællesskab og solidaritet, siger Lizette Risgaard.