Administration 

Danske myndigheder indleder miljøvurdering af Baltic Pipe Project

En mulig Baltic Pipe skal forbinde de norske gasrør i Nordsøen med Danmark og Polen. Henover Danmark skal der på nogle strækninger anlægges en ny rørledning, ligesom der skal laves en forbindelse over Østersøen til Polen. Flere ruteføringer kan være i spil - derfor er forskellige ruter angivet i Østersøen. Borgerne inviteres til at komme med input til, hvor rørledningen kan graves ned.

Frem til den 22. januar 2018 kan borgere, lokale myndigheder, interesseorganisationer m.fl. komme med forslag og kommentarer til miljøvurderingen af de tekniske anlæg på dansk territorium, der indgår i en mulig ny gasledning fra Nordsøen over Danmark til Polen kaldet Baltic Pipe.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
Miljøstyrelsen skal i samarbejde med Energistyrelsen miljøvurdere de tekniske anlæg, Energinet og polske GAZ-SYSTEM planlægger i Danmark som led i Baltic Pipe-projektet. Miljøvurderingen er baggrund for en VVM-tilladelse til projektet.

Baltic Pipe er en mulig ny gasrørledning fra de norske gasrør i Nordsøen til Danmark, henover Jylland, Fyn og Sjælland til en ny rørledning mellem Danmark og Polen over Østersøen. Desuden udbygges det polske gassystem i forbindelse med Baltic Pipe Project. Det er Energinet, der har ansvar for at etablere anlæg på dansk territorium, ligesom disse anlæg også vil blive ejet af Energinet. Dog er der en undtagelse, idet hele gasledningen i Østersøen etableres og ejes af polske GAZ-SYSTEM, som også udbygger det polske gassystem.

Hensigten med Baltic Pipe er bl.a. at sikre danske brugere af gassystemet lave tariffer og at styrke forsyningssikkerheden i nærområdet.

Borgerne inddrages

Første del af miljøvurderingen er idéfasen. I denne fase, som varer frem til den 22. januar 2018, kan alle med interesse i anlægsprojektet komme med kommentarer og forslag til projektet, og til hvad bygherren skal undersøge i forbindelse med miljøkonsekvensrapporten.

For at give offentligheden de bedste muligheder for at blive inddraget i beslutningerne og løsningerne holdes idéfasen, før bygherrerne har planlagt projektet i detaljer. Alle borgere, som kan blive påvirket af anlæggene, har modtaget et brev fra myndighederne.

Læs mere om idéfasen og hent myndighedernes idéoplæg om projektet her.

Seks informationsmøder om projektet

Energinet anerkender, at Baltic Pipe kan give anledning til bekymring hos mange af de lodsejere og naboer, som kan blive berørt af det store anlægsprojekt, forklarer projektleder Sofie Leweson, Energinet:

- Vi ved, at et projekt af denne karakter giver anledning til en række spørgsmål, som vi allerede på dette tidlige tidspunkt gerne vil bidrage til at besvare. Ligeledes ønsker vi at høre borgernes input. Derfor inviterer vi til informationsmøder i januar seks forskellige steder mellem Varde og Næstved. Også senere - formentlig engang i efteråret 2018 - når vi er nået lidt længere i planlægningen af projektet, og myndighederne har offentliggjort miljøkonsekvensrapporten for projektet, inviterer vi til en nye runde informationsmøder, siger hun.

Hent information om tid og sted for møderne.

Nye gasledninger på dansk territorium

På dansk territorium består Baltic Pipe af en 105-110 km lang gasledning i Nordsøen fra den norske gasledning Europipe II til Blåbjerg på Jyllands vestkyst.

På land skal der etableres 210-230 km nye gasledninger fra Blåbjerg til Faxe i det sydøstlige Sjælland, hvor gasledningen i Østersøen kommer i land. Mellem Nybro ved Varde og Egtved samt i Storebælt er de eksisterende gasledninger store nok til at rumme de øgede gasmængder. Derfor skal der ikke anlægges nye gasledninger på disse strækninger.

I Østersøen skal GAZ-SYSTEM etablere en 260-310 km lang gasledning til Polen. Den del af gasledningen, der ligger i dansk farvand, er omfattet af den danske miljøvurdering. GAZ-SYSTEM skal indhente miljøtilladelser for denne del af projektet.

Energinet har foreløbig defineret nogle brede projektområder, som de nye gasledninger på land kan lægges indenfor. Projektområderne undersøges nærmere i forbindelse med miljøvurderingen. Desuden kan borgere komme med informationer, der kan få betydning for valg af linjeføring. Først derefter besluttes mere nøjagtigt, hvor gasledningerne kan gå.

Andre nye gasanlæg

Udover selve rørledningen er der også behov for at udvide den nuværende modtageterminal i Nybro, enten inden for det eksisterende terminalområde eller lige ved siden af. Desuden skal der på Sjælland bygges en kompressorstation, som skal hæve trykket i gasledningen, så gassen kan transporteres den relativt lange afstand over Østersøen til Polen. Det indebærer, at kompressorstationen skal ligge relativt tæt på gasrøret i Østersøen.

Kompressorstationens placering

Energinet har undersøgt en række forskellige placeringsmuligheder på det sydøstlige Sjælland og har været i dialog med kommunerne i området. Det har ført til, at Energinet peger på, at kompressorstationen placeres ved Sydmotorvejen i Næstved Kommune.

- Vi har valgt denne placering, fordi vi dermed påvirker færrest mulige borgere. Desuden giver placeringen gode muligheder for at overholde sikkerhedsafstande og støjgrænser, og der er også gode muligheder for at dæmpe det visuelle indtryk af det tekniske anlæg i landskabet, siger Sofie Leweson.

Da kompressorerne er eldrevne, skal der i forbindelse med kompressorstationen anlægges en ny transformerstation, som forbindes til det eksisterende elnet i området med kabler.

Beslutning om Baltic Pipe

Endnu er det ikke endeligt besluttet, om projektet realiseres. Fra dansk side er forudsætningen for at Baltic Pipe bygges blandt andet, at Energinets bestyrelse godkender projektets business case, og at Energinets ejer, energi-, forsynings- og klimaministeren, efterfølgende siger god for investeringen. På baggrund heraf træffer Energinet og GAZ-SYSTEM endelig investeringsbeslutning i 2018, således at Baltic Pipe kan sættes i drift 1. oktober 2022.

Baggrund og fakta om Baltic Pipe Project

Baltic Pipe Project vil give Danmark, Polen og andre lande i regionen direkte adgang til norsk gas. Projektet forventes at skabe samfundsøkonomiske gevinster for Danmark, Polen og andre lande i de baltiske og central- og østeuropæiske lande. Samtidig vil projektet bidrage til at styrke forsyningssikkerheden og konkurrencen på gasmarkedet, ligesom det kan medvirke til øget bæredygtighed, da det bliver mere attraktivt at skifte fra kul til gas på kraftværker i Polen og landene i regionen.

For danske husholdninger og virksomheder vil prisen for at få transporteret gas fremover kunne fastholdes på et lavt niveau i en situation, hvor faldende dansk gasforbrug ellers forventes at afstedkomme tarifstigninger.

Baltic Pipe er på EU's liste over projekter af fælles europæisk interesse og har modtaget økonomisk støtte fra EU til forundersøgelsen for projektet.

Læs mere om projektet på Energinets og GAZ-SYSTEMs fælles hjemmeside om Baltic Pipe.

FAKTA om VVM

Miljøstyrelsen skal miljøvurdere og udstede VVM-tilladelse til de landbaserede anlæg i Danmark, mens Energistyrelsen har ansvar for miljøvurdering og VVM-tilladelse for de anlæg, som skal etableres på dansk søterritorium.

Den kommunale planlægning varetages gennem et landsplandirektiv, som udstedes af Er-hvervsministeriet

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

Nyheder

Mand truer med at

sprænge sig selv i luften

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner

Nyheder

Den var ulovlig

biler i regn
Nyheder

DMI: Frost og sol

brandtomt
Nyheder

Risiko for flere kollaps

voldsomme flammer
Krimi

Elcykel mistænkes

som årsag til brand

logo netflix
Nyheder

Vildt: 10 millioner

nye abonnenter

fire mennesker
Nyheder

16-årig sigtet for terror

flammer i bygning
Krimi

Etageejendom i flammer: Beboere evakueret

et væltet stillads ved bygning
Nyheder

Børsen: Store maskiner skal klippe stillads væk

cannabisplanter på en mark
Sundhed

Forskere: Vi aner ikke, om medicinsk cannabis virker mod kræft

en bil i fuld fart
Krimi

Næsten 3.000 biler beslaglagt på grund af vanvidskørsel

et brød
Nyheder

Kan ikke finde bageren
- må stoppe produktion

børsen og væltede mure
Nyheder

Ydermure er væltet i den udbrændte del af Børsen

en væg med stor reklame
Krimi

Reklamefirma
accepterer millionbøde

kvinde poserer
Kendte

Jannie Ree: Mødte

min afdøde far 

kvinde holder om lig
Nyheder

Her er verdens bedste

pressefoto

skolepatrulje i aktion
Nyheder

9000 helte skal hyldes

mand med hat poserer
Kendte

Slut med dans:

Silas Holst stopper

folk går på stranden i beskyttelsesdragter
Sundhed

Fugleinfluenza hos

mennesker:

Enorm bekymring 

politifolk går med kasser
Krimi

Stor aktion:

Seks anholdt 

røg fra brændende bygning
Nyheder

Børsen-brand kan

føre til straffesag

røg fra skorstene
Nyheder

Lukker og nedlægger

1200 job

fortidsdyr på strand
Helt vildt

11-årig pige gør

vildt fund på strand 

Nyheder

Knud Enggaard er død

plæneklipper
Livsstil

Vild søgning efter 
plæneklippere

mand kigger til siden
Kongelige

Efter kræftnyhed:

Prins William vender

tilbage til arbejdet

facade på bank
Nyheder

Tjente ti milliarder

brandfolk i aktion
Nyheder

Brandfolk bliver på

Børsen

Romario på banen
Sport

Gør comeback

som 58-årig: Vil

spille med sønnen

Røg over København
Nyheder

Regeringen vil se

på brandreglerne

Märtha Louise og Durek Verrett hånd i hånd
Kongelige

Prinsesse raser:

De lyver om min

forlovede

En politibil på gerningsstedet
Krimi

Politiet undersøger

mistænkeligt dødsfald

Enden af en ambulance
Krimi

Teenager dræbt - ramt

af bil på landevej

Parret på den røde løber
Kendte

Skuespillerpar

fødte hjemme

Nærbillede af Sussi
Kendte

Sussi skal

i retten

Nyheder

Børsen indefra:

Omfattende

ødelæggelser

Politibil med udrykning
Krimi

Kidnappet og truet

til at stryge gæld

for 30 millioner

Fredensborg Slot med gardere foran
Kongelige

Nu overtager

Mary og Frederik

Bagenden af en politibil.
Krimi

15-årig dreng taget med

to pistoler i København

Flasker med salmiakspiritus på en hylde
Krimi

Kvinde brugte

salmiakspiritus:

Ville dræbe far

Portræt af Lasse Rimmer.
Kendte

Lasse Rimmer taler ud

om enorm skattegæld

Christopher Læssø og hans kæreste.
Kendte

TV-vært er blevet

far igen

Nyheder

Brian Mikkelsen får overrakt uskadt top af dragespir

Prins Joachim med familien i gallatøj
Kongelige

Joachim og Marie:

Vi var ikke glade

Kvinder viser medalje frem
Sport

Forventer fem danske OL-guldmedaljer

Nyheder

Ørkenbyen Dubai drukner i regn

Vindmøller
Nyheder

Verdens største vindmølle til Thyborøn

Nyheder

Tidligere TV 2-profil stopper 

Smadret bil efter ulykke
Krimi

Dødsulykke:

Landevej spærret

TikTok app på mobiltelefon
Nyheder

Unge frygter at blive voldtaget den 24. april

Kvinde på talerstol
Sport

Republikaner opfordrer amerikanerne til at bevæbne sig før valg

billede af politibil
Krimi

Million-kup på parkeringsplads

et stykke sushi mellem to spisepinde
Nyheder

Sushi-restaurant konkurs

en mand møder pressen
Nyheder

Nye Borgerlige
fortsætter som parti

en nonne med foldede hænder
Helt vildt

Nonne efterlod død

veninde i kuffert

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bilfirma
er gået konkurs

et luftfoto
Nyheder

Udgravning til Femern-tunnel er færdig

en mand der går
Kendte

Jes Dorph:
- Jeg var bange

en politiafspærring
Krimi

Ung mand dræbt af gravemaskine

en alvorlig mand
Nyheder

Dansk Erhverv: Det skal der ske med Børsen

en bygning i brand
Nyheder

Børsen-brand:

- Vi er over 1 mia. kr.

Mand og kvinde
Kendte

Badehotellet: Holdt det

hemmeligt for mor og far