Under valgkampen udråbte Dansk Folkeparti social dumping til en afgørende mærkesag, mens det i Venstres regeringsgrundlag ikke er nævnt med et eneste ord.
Kort før efterårets finanslovsforhandlinger øger Dansk Folkeparti nu presset på regeringen.
Venstres hidtidige udmeldinger på social dumping er for uambitiøse, lyder det fra gruppeformand Peter Skaarup.
- Det bliver værre og værre, selvom indsatsen er styrket på det seneste. Der er flere ting, der skrider. Der er bestemt brug for, at der skrues endnu mere op for indsatsen, siger han.
I år er der afsat 50 millioner kroner ekstra til indsatsen mod social dumping, som primært er gået til øget kontrol.
Det er dog et åbent spørgsmål, om Løkke-regeringen vil prioritere en indsats på samme niveau.
Men med sine 37 mandater mod Venstres 34 kan Dansk Folkeparti udøve et massivt pres. Det store støtteparti åbner blandt andet op for at gøre indsatsen mod social dumping til en permanent post på finansloven.
- Det kan man ikke udelukke. Vi vil opruste på det her område, siger Peter Skaarup.
DF: Kommuner skal styrke indsats
Kontrol er et effektivt våben mod social dumping, men ifølge Dansk Folkeparti skal der også andet skyts til.
Står det til gruppeformanden skal arbejdskraftens fri bevægelighed i EU svækkes, mens indsatsen mod social dumping i de danske kommuner skal styrkes.
- Kommunerne skal sørge for, at ansatte hos deres samarbejdspartnere har ordentlige løn- og arbejdsvilkår, siger Peter Skaarup.
Venstre ønsker ikke at løfte sløret for, hvordan regeringen konkret vil prioritere social dumping. Det kommer til at fremgå i det kommende finanslovs-udspil, skrev beskæftigelsesordfører Hans Andersen til Avisen.dk i onsdags.
Han understreger dog, at regeringen fortsat vil arbejde for at sikre gode løn- og arbejdsvilkår på det danske arbejdsmarked.
- Det kan blandt andet handle om at fortsætte myndighedsindsatsen og det bilaterale samarbejde med andre myndigheder i andre lande, så vi kan sikre, at udenlandske firmaer overholder danske love og regler, skrev Hans Andersen, som ikke siden har ønsket at uddybe i forhold til denne artikel.
Fagbevægelsens nye darling?
To af Danmarks største fagforbund - 3F og FOA - nærer store forhåbninger til Dansk Folkeparti forud for armlægningen om ny finanslov.
- Det er vigtigt, at indsatsen mod social dumping bliver permanent. Derfor er det positivt, at Dansk Folkeparti har gjort social dumping til en mærkesag. Jeg forventer en betydeligt strammere kurs end den, Venstre ville udstikke, hvis partiet ikke var afhængigt af Dansk Folkeparti, siger 3F-formand Per Christensen.
Ifølge en politisk kommentator er Dansk Folkeparti godt i gang med at gøre sig selv til fagbevægelsens nye darling.
- Det ville være mangel på rettidig omhu, hvis fagbevægelsen undlod at flirte med Dansk Folkeparti. Mange af dens medlemmer sætter jo allerede deres kryds ved partiet, siger Henrik Qvortrup, der skriver klummen Dagens Q på MX.dk.
- Ved at gøre social dumping til et hovedtema slår Dansk Folkeparti to fluer med et smæk.
- Første flue er, at DF'erne bevæger sig derhen, hvor partiets største konkurrent - Socialdemokraterne - er. Budskabet er, at Dansk Folkeparti er et arbejderparti.
- Anden flue er, at dem, der dumpes, er østarbejdere. Det giver Dansk Folkeparti chancen for at sige: De tager vores arbejde.
Politisk kommentator Henrik Qvortrup, MX.dk