"Danmark kan tjene stort på Islamisk Stat"

Edris Qasimi er født i Afghanistan og har haft en opvækst gennem tre verdner fra Kabul over Teheran til det kolde nord. I Danmark har han de sidste 11 år været en engageret debattør om dansk politik herunder især Danmarks udenrigspolitik i Mellemøsten. Som tidligere redaktør for et studieblad på SDU, elev i Politikens kritikerskole, redaktionsassistent på TV2 og ikke mindst som nuværende researcher hos UgebrevetA4 vil Edris skrive om dansk indenrigs- og udenrigspolitik, religion, multikulturalisme og ikke mindst terror og krig.

Danmark har indtil videre deltaget i den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat med syv F-16 kampfly og ca. 150 mænd, som gennem et år har smidt 503 bomber over Irak.

Fredag den 4. marts skal partierne atter samles igen i det mægtige udvalg – Folketingets Udenrigspolitiske Nævn – og tage stilling til en udvidelse af den danske militære indsats. Udenrigsministeren Kristian Jensen (V) har tidligere udtalt, at regering overvejer at udvide kampflyenes mandat til også at omfatte Syrien.

Med de seneste diskussioner om den danske charmeoffensiv i Saudi Arabien og hele hykleriet omkring frihed og demokrati på den ene side og oliepenge og saudiske investeringer på den anden side er der gode grunde til at sætte spørgsmålstegn ved regerings troværdighed i dens udenrigspolitik.

DET HELE kulminerede, da formanden for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn og næstformand for Danmarks næststørste parti – Søren Espersen (DF) – i programmet 'Debatten' på DR2 udtalte, at vi "skal handle med fanden selv". Han mente, at hvis handel med djævlen selv betyder økonomiske fordele for os, så skal vi ikke holde os tilbage, uanset hvor grusom, uetisk, udemokratisk og voldelig denne djævel så skulle være.

Der er to vinkler i denne diskussion, som jeg synes mangler at blive debatteret ordentligt igennem. Det økonomiske aspekt af Espersens udtalelse er meget interessant. Han mener, at Danmark skal handle med ”Fanden selv”, hvis det kan betale sig for os. Vi kan så spørge ham, hvorfor man ikke handler med Islamisk Stat?

MAN VED, at Islamisk Stat har brug for teknologi og knowhow til at producere og sælge olie osv. De har formentligt også brug for masse af tøj, medicin og udstyr til deres soldater. Ud fra et økonomisk perspektiv kan man konkludere meget klart, at der vil være mange penge at hente, hvis Danmark begynder at handle med Islamisk Stat. Det kunne Clement Kjærsgaard godt drille Søren Espersen lidt mere med.

Derudover har Espersens udtalelse et enormt etisk problem. Når Danmark har sendt soldater på farlige missioner for at bekæmpe alt det, en stat som også Saudi Arabien står for, bliver det lige pludseligt svært at retfærdiggøre de økonomiske fordele ved sådan et partnerskab ud fra et etisk og moralsk perspektiv. Tænk, hvis de familier som har mistet en af deres kære i Afghanistan fik at vide, at den danske stat har lavet handler med Taliban, mens deres søn, bror, mand eller ven blev dræbt i krigen mod selv samme Taliban.

PARTNERSKABET MED Saudi Arabien er på ingen måde anderledes. Islamisk Stat står for en fortolkning og praksis af Islam som i mange henseender er direkte kopieret fra den saudiske stat. Mange påstår endda, at de direkte har været finansieret af Saudi Arabien. Og da Danmark valgte at sende kampfly til Irak for at bekæmpe Islamisk Stat, skyldtes det netop deres ideologiske kamp, som man i vesten var imod. Hvad der gør Saudi Arabien og deres ideologi en anderledes sag er mig fuldstændig uvis.

Derfor synes jeg, at tre ting skulle have forløbet anderledes. 1) Den danske delegation skulle aldrig have været taget af sted til Saudi Arabien. 2) Søren Espersen burde aldrig komme med den udtalelse, som udstiller hans uetiske side. 3) Når han så alligevel gør det, skulle han stå til regnskab for sin holdning, og ikke slippe så nemt, som han umiddelbart gør.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.