Administration 

Blogger: Fred i Mellemøsten kræver deling af magten

Hvis det internationale samfund har ambitioner om at skabe fred og stabilitet i Mellemøsten, må det arbejde for decentrale og føderale politiske systemer, der kan efterkomme områdets enorme udfordringer, hvad angår den etniske og kulturelle mangfoldighed.

Edris Qasimi er født i Afghanistan og har haft en opvækst gennem tre verdner fra Kabul over Teheran til det kolde nord. I Danmark har han de sidste 11 år været en engageret debattør om dansk politik herunder især Danmarks udenrigspolitik i Mellemøsten. Som tidligere redaktør for et studieblad på SDU, elev i Politikens kritikerskole, redaktionsassistent på TV2 og ikke mindst som nuværende researcher hos UgebrevetA4 vil Edris skrive om dansk indenrigs- og udenrigspolitik, religion, multikulturalisme og ikke mindst terror og krig.

Danmark har for nylig igen besluttet sig for at deltage i en krig i Mellemøsten. Partierne i folketinget stemte nemlig for et beslutningsforslag, der sender danske soldater til Irak og Syrien. Partierne bag aftalen kan dog ikke svare på, hvad der skal ske, når krigen er overstået. De mumler, når Clement Kjærsgaard stiller dem spørgsmålet.

Svaret er dog ganske kort og enkelt – fred i Mellemøsten har kun to veje: Enten en føderalistisk struktur, hvor magten bliver delt, eller et brutalt diktatur, der slår ned på enhver, der kræver sin ret.

DEN AMERIKANSKE UDENRIGSMINISTER, John Kerry, udtalte for ikke så længe siden sammen med sin russiske kollage Sergej Lavrov, at de arbejder på at have et udkast til en ny syrisk forfatning på plads inden august måneden. Og netop den nye forfatning vil være den absolut afgørende faktor i forhold til genetablering af fred og stabilitet i Syrien. I betragtning af Syriens multietnicitet og kulturelle mangfoldighed er føderalisme og decentralisering af magten den eneste model for den fremtidige forfatning, som vil være holdbar og effektiv.

Kigger man f. eks på den politiske struktur i Danmark, som er en af de mest homogene stater i verden, er den baseret på et yderst decentralt system med 98 kommuner og 5 regioner, der hver har folkevalgte politikere og økonomiske og juridiske beføjelser. Omvendt oplever man, at ekstrem multietniske stater i Mellemøsten har været styret af centralistiske politiske styrer, hvor magten primært har været koncentreret omkring én bestemt gruppe eller nogle få personer. Det er blandt andet en af de vigtigste forklaringer på de eksisterende politiske konflikter og de historiske kampe om social retfærdighed og selvstændighed i Mellemøsten.

HVIS DET INTERNATIONALE SAMFUND har ambitioner om at skabe fred og stabilitet i Mellemøsten, må det arbejde for decentrale og føderale politiske systemer, der kan efterkomme områdets enorme udfordringer, hvad angår den etniske og kulturelle mangfoldighed.

Krigen i Syrien har efterhånden udviklet sig til en stor tragedie. Ikke mindst ved at have affødt en ny brutal og systematisk terrorbevægelse, har den endnu engang udstillet det internationale samfunds magtesløshed og ineffektivitet i forhold til politiske såvel som militære løsninger i Mellemøsten. Afghanistan, Irak og Syrien er blot nogle af de lande i Mellemøsten, som stadig kæmper med politisk legitimitet, intern borgerkrig og ekstrem fattigdom, på trods af at lige netop disse lande har været omdrejningspunktet for den internationale politik og er blandt vestens største modtagere af udviklingsbistand.

ET SIMPELT ETNOGRAFISK gennemsyn af Mellemøsten vil vise, at lige netop Afghanistan, Irak og Syrien er skabt af unaturlige geografiske afgræsninger, der har opdelt de forskellige etniciteter og religiøse grupper i området mellem flere lande. Kurderne er for eksempel spredt i både Iran, Irak og Syrien, balouchere er delt i Iran, Pakistan og Afghanistan osv. På den anden side kan man observere, at disse lande historisk har været styret af autoritære regimer, som har centraliseret magten og ikke efterladt meget plads til politisk repræsentativitet af de forskellige grupper. Og netop denne centralistiske tilgang til magtdeling er en af kerneårsagerne til de nærmest uendelige politiske såvel som militære konflikter i landene.

Da man efter invasionen i Afghanistan arbejdede på at etablere et nyt politisk system og formulere en ny forfatning, håbede mange på, at resultatet ville være et decentralt system. Alligevel endte man med at etablere et højt centralistisk styre, hvor magten er stort set koncentreret hos den siddende præsident. Man overhørte opfordringerne fra forskellige intellektuelle kræfter om at efterkomme de forskellige etniske gruppers krav på social og kulturel selvstændighed og etablerede i stedet en samfundsmodel, som langt hen af vejen var kopieret fra Afghanistans tidligere monarkistiske forfatning, hvor blot kongen er blevet erstattet af præsidenten.

I MANGE LANDE er befolkningen opdelt i forskellige etniske og politiske grupper, som enten er placeret i selvstændige geografiske områder eller relativt blandet sammen i hele landet. I sådanne situationer har føderale regeringer evnen til at imødekomme behovene hos alle sine borgere. Det er også vist, at i områder, der er etnisk, politisk eller kulturelt opdelt, vil befolkningen føle sig bedre repræsenteret gennem en leder, som de kan identificere sig med. En lokal leder, som er valgt af sin egen befolkning, vil bringe lokale spørgsmål til det nationale niveau, og derfor vil større autonomi til de lokale områder afdramatisere konflikter i og med, at det sørger for større og bredere politisk deltagelse blandt befolkningen.

Når de ledende parter skal mødes om en ny syrisk forfatning, er det derfor helt afgørende, at de tager højde for landets enorme etniske, kulturelle og religiøse mangfoldighed og sørger for at decentralisere magten gennem en føderal konstitution, der kan afspejle landets reelle demografiske situation.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Nyheder

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd