Inden sommer skal et nyt forslag fra viceborgmester Lone Loklindt behandles i Frederiksberg byråd. Forslaget lægger op til, at den grønne omstilling af kommunens indkøb speedes op; der skal købes grønnere, og der skal købes flere miljømærkede varer og serviceydelser.
I Miljømærkning Danmark hilser vi forslaget velkommen. Det viser en lokal vilje til at tage ansvar og vision for, hvordan den grønne omstilling skal forankres lokalt. Trods stramme budgetter er Frederiksberg Kommune én af de mange kommuner, der proaktivt arbejder med den lokale grønne omstilling.
Kommunen er med i Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb og er i det hele taget engageret og dedikeret til at gøre en forskel i den lokale grønne omstilling.
Visionerne kan og skal dog ikke stå alene. De skal suppleres af viden om og erfaring med, hvordan man omsætter visioner til handling. Kommuner som Frederiksberg, som vil det grønne, skal derfor også have adgang til viden og ekspertise, hvis ambitionerne skal ud over rampen.
Sådan lettes pressede kommuner
At ambitionerne bliver til virkelighed, betyder virkelig noget! Landets kommuner køber ind for cirka 100 milliarder kroner om året, og derfor er det oplagt at bruge kommunerne som katalysator for, at der produceres, indkøbes og forbruges på en grønnere måde.
Det er således store beløb og kræfter, vi har med at gøre. Og her bliver viden og samarbejde vigtigt. Det er helt afgørende, at kommunerne, virksomhederne og Miljømærkning Danmark er i dialog med hinanden om de grønne løsninger, da vi står stærkere sammen.
Både Miljømærkning Danmark og markedet har mange gange den nyeste viden om, hvilke muligheder der er for at træffe grønnere valg. Ligeledes skal kommunerne huske at tale med hinanden. Kommuner som Københavns Kommune har mange erfaringer med grønne og miljømærkede indkøb. Så der er mange steder at samle inspiration og erfaring - også hos fx andre kommuner.
Der er meget på hylderne
For kommuner som Frederiksberg skal økonomien selvfølgelig hænge sammen med ønsket om øget bæredygtighed og flere miljømærkede indkøb. Det gælder derfor om at sikre en grønnere retning for kommunen og samtidig forvalte økonomisk forsvarligt.
Heldigvis kommer der stadigt flere miljømærkede varer og serviceydelser på markedet, som er lige så konkurrencedygtige som de traditionelle. Fx er udbuddet af svanemærket rengøringsservice steget markant i den seneste tid. Så varerne og ydelserne ér på hylden!
Hvis man som Frederiksberg Kommune har en vision om at købe en større andel af svanemærkede varer, er det vigtigt at søge den viden og guide, man har brug for.
Det kan opnås ved at tale med nabokommunen eller gennem rådgivning og støtte fra organisationer som Miljømærkning Danmark. Jeg håber, at Frederiksberg Kommune og andre kommuner med grønne ambitioner vil gribe de muligheder, der findes for samarbejde og støtte til at gøre deres indkøb endnu mere bæredygtige.
Søren Fabiansen er direktør for Svanemærket Foto: Privat