Administration 

Taxamanden: Politikerne samler ikke vælgerne - de spreder dem

Afstanden mellem vælgerne og politikerne på Christiansborg er blevet større, mener Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

” … Efter en samler kommer en spreder …”, sagde kunden i vogn 2282 og grinede i det skæg, han ikke har.

PÅ DEN længere tur talte vi om den nye miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der i den grad satte fut i fejemøget mindre end et døgn efter sin tiltrædelse.

Miljøordføreren fra de radikale, tidligere SF-minister på feltet – og ikke mindst medlem af den berømte Auken-klan i dansk politik, Ida Auken, modtog Esben Lunde med en ganske gængs bemærkning om , at  ” … Det virker, som om vi har fået en minister, der er omend muligt mere ligeglad med miljøet, og det ærgrer mig selvføligelig …”. Bemærkningen faldt, da den nytiltrådte Lunde Larsen slog fast, at der ikke ville komme nogen tillægsaftale til den nye landbrugslovgivning, der tillader større udledning af kvælstof via gødningen. Det undrer nu ikke Taxamanden og mange andre. Tillægsaftalen havde slet ikke til hensigt at beskytte miljøet. Den skulle blødgøre de konservative for at beskytte den tidligere minister Kjer Hansen. Og den taktik røg som bekendt ud med gylle-vandet, da Kjer måtte gå.

Den nydelige minister, der på tryk og i levende billeder ligner en pæn ung mand, gik hjem og eksploderede på Facebook med et hvidglædende opslag:

”  at endnu en Auken er kørt ud på et sidespor af vælgerne og dermed ikke længere kan blamere sig med sine gratis og selvgode politisk korrekte holdninger på bekostning af alle de tusindvis af danskere, der bor i ProduktionsDanmark … ”

”Endnu ”en Auken”.

DEN AKADEMISKE, velklædte og nydelige minister Lunde Larsen kunne bare ikke skjule den indelukkede vrede over især afdøde socialdemokratiske miljøminister Svend Auken, som mere end nogen anden var bagmand til miljøpolitikken i Danmark de sidste årtier.

Og så havde vi IGEN balladen fra en regering, der ganske rigtigt ikke selv er til at få ud på et sidespor. Venstre står historisk helt elendigt blandt vælgerne – efter et kæmpe nederlag til både partiet formanden og hans hektiske hjælpere ved sidste Folketingsvalg.

Men magten – den slipper de ikke, de selvudnævnte repræsentanter for den nye kliché  - PRODUKTIONSDANMARK. Sprogforførerne øver sig på at være lige så dygtige til at sprede propaganda som bønderne er til at sprede gylle.

OG SÅ var den der igen, den som min taxikunde havde bidt sig fast i – den med at sprede frem for at samle. Vi skal beskytte landbruget for beskæftigelsens og Danmarks skyld. Halleluja og smæk med klaphattene. Men der er tale om et VI og et DE. De der inde i København, der bare sidder på magten og bestemmer det hele uden at kende den virkelige verden. Og så os herude i produktionen, der forsøge at skaffe føde på bordet.

Det er et aktuelt historisk paradoks, at vore parlamentarikere og ikke mindst vores regering på papiret er mere uddannede og dannede mennesker. OK, nogle af dem som den nye uddannelsesminister, Ulla Tørnæs blev aldrig helt færdige med deres uddannelse, men det er dybest set ligegyldigt. Det er måske lidt hyklerisk i forhold til tidsåndens krav om hurtig gennemførsel fra de unge i dag. Men Ulla er såmænd meget klogere end mange akademikere. Nej det paradoksale er, at denne dygtighed og klogskab i den herskende politiske generation i højere og højere grad er en individualistisk præstation end en folkelig ambition. De gør sig upopulære på stribe udenfor den kreds, hvor de vælges og har deres gang. Og det er langt fra kun et Venstre-problem. Sandt for dyden gik det også råt for sig i tidligere regering, hvor det lykkedes finansminister Corydon at gøre sig så upopulær udenfor rækkerne af embedsmænd og den politologiske magtelite, støde titusindvis og atter titusindvis af kernevælgere fra sig og den daværende regerings partier – og så at slutte projektet med ikke at blive genvalgt.

Gennem Taxamandens 60-årige briller mindes jeg politikere, som helt grundlæggende havde forstået den klassiske tre-deling af magten: Den lovgivende, den dømmende og den udøvende. Gamle Montesquieu havde jo en hensigt, da han tænkte tankerne for 300 år siden. I den sammenhæng var den udøvende magt – parlamentet og dens embedsmænd – al folkets. De politiske slåskampe skulle foregå i parlamentet.

PÅ PERSONLIGHEDSPLANET har nyere historie gode eksempler på den slags profiler: Mest nævnt de sidste år - Poul Schlüter, som i 11 år med stor dygtighed navigerede gennem kriser i samfund og politik og selv sagde, at han ” … ikke var så konservativ, så det gjorde noget …” Og selv om regeringerne Anker Jørgensen ikke var succesfulde i den økonomiske politik, havde den lille trinde mand fra lejligheden i Sydhavnskvarteret i København en god forankring i folket. Også i mit borgerlige hjem, hvor min konservative far havde respekt for mandens menneskelige og folkelige egenskaber og min mor – vist-nok-engang – kom til at stemme på ham for hans sociale hensyn og tænkning.

Her trykker skoen ikke for profiler som Løkke – eller Espen Lunde Larsen. Ikke i den almindelige offentlighed. Ikke endnu i hver fald, trods al nydeligheden og det venlige smil.

Med fare for at få en hel generation på nakken, kan jeg ikke lade være med at se det tydelige genskin af individualitetens dyrkelse siden forældregenerationen måtte slippe 60’ernes fællesskabs-kultur og de store bevægelsers brydningstider i 70’erne.

DER ER tale om den uddannelsesmæssigt og materielt mest privilegerede generation nogensinde. Det kan godt være at Espen Lunde kommer direkte ud af bondemiljøet, som i sin tid skabte det folkelige Venstre. Men embedseksaminer, PH-afhandlinger og partiarbejde siden manden fik dun på overlæben har for længst trukket ham ud af bondestandens og op i en anden klasse. Der er måske tale om masser og mere kvælstof på marken – men hænderne er bløde og sirlige og dufter ikke af ammoniak. Og generationen har hele vejen igennem været året af forældrenes støtte og ros.

Ingen alvorlige forhindringer på deres målbevidste og stimulerede vej på vej mod deres ønskemål.

Ingen slaver på stridsvognen, der har talt dem ned fra deres arrogance.

MED FÆDRE og mødre, der hele tiden har bekræftet dem i, hvor dygtige de er.

Måske er afstanden mellem den nydelige og slipsede optræden og den giftige dialogform blot en uundgåelig konsekvens af individ-dyrkelsen?

For i en sådan solistisk verden er det ret ligegyldigt om man samler eller spreder. Her hersker først og fremmest - J E G!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mand med griseskank over skulderen
Nyheder

Prisvindende slagter

knækker nakken

par lufter hund
Helt vildt

Minister og kone

beordret skilt

efter magtmisbrug

billogo pudses
Biler

Ny bil? Det er vigtigt, at du gør det her

billede af politibil
Krimi

13-årig i kritisk tilstand

- fik elektrisk stød

røg fra bildæk
Biler

Politiet kører i
nye vilde, civile biler

bil set forfra
Biler

Afstemning: Politi kører i forklædte superbiler - er det ok?

kvinde i retten
Nyheder

Dansk genforskning kan benåde drabsdømt mor

Melvin Kakooza
Kendte

Melvin Kakooza: Nyt job

Jørgen Olsen
Kendte

Jørgen Olsen:

Slut med Brødrene Olsen

fans viser deres billetter
Sport

Uefa: Fans med falske billetter udsatte CL-finale

port Harcourt i det sydlige Nigeria
Nyheder

Panik: 31 dræbt 

mange folk i gadejn
Krimi

Fem anmeldelser om voldtægt til karneval

brandslukning i herning
Nyheder

Brandfolk knokler stadig

Thibaut Courtois
Sport

Champions League:

Triumf for Real Madrid 

Kardinal Angelo Sodano
Nyheder

Højtstående kardinal er død

karneval i Aalborg
Nyheder

Herlige billeder:

Folkefest i Aalborg

putin macron
Nyheder

Putin vil drøfte korneksport fra Ukraine

kommuneskilt på Grønland
Nyheder

Borgmester stopper efter boligsager

Cecilie stenspil
Kendte

Hemmeligt forlovede:

Dansk stjernepar gift

Nyheder

Efter alvorlig sygdom:

Tidligere minister er tilbage

Janni Ree
Kendte

Janni Ree jubler:

Mormor igen

Mand stjæler cykel
Nyheder

Det går cykeltyvene efter

Politi og redningsmandskab. på ulykkesstedet.
Krimi

16-årig dreng dræbt i ulykke

blomster ved skole
Nyheder

11-årig smurte sig ind i blod for at undgå skoleskyder i Texas

Ulla Terkelsen
Underholdning

Ulla Terkelsen: Danskere behandler tyskere uforskammet

maling af facade
Nyheder

Nu er det tid: Få malet huset udendørs i maj

Aqua
Kendte

Aqua-stjerne gift

Sidney Lee
Kendte

Sidney Lee begravet:

Rørende tale

Riffel udstillet
Nyheder

Kvinde stoppede potentielt masseskyderi i USA

Skatteminister Jeppe Bruus.
Nyheder

Skatteminister åbner døren:

Forbud mod spilreklamer

politi og ambulancer
Krimi

Motorcyklist er død efter sammenstød med bil

 Steven McCraw på talerstolen
Nyheder

Sikkerhedschef i Texas: Politiet rykkede ikke hurtigt nok

Nyheder

Advokaters appel:

Hjælp med at genrejse

Depps omdømme

Philip, Margrethe, Elizabeth og Henrik vinker fra balkonen.
Kongelige

Margrethe og Elizabeth:

Sådan er deres forhold

Nyheder

Venter spændt på pengeregn fra bitcoin-milliardær

Jesper Thygesen og Stig Tøfting
Kendte

TV-ekspert ramt af blodprop

feriegæster på strand
Nyheder

Spies: Folk bruger flere penge på rejser

Christian Degn
Kendte

Christian Degn:

Får nyt tv-program

Nyheder

Zelenskyj: Forgæves forsøg på fred med Putin

dame med paraply.
Nyheder

Weekend:

Sol, regn og torden

jon stephensen teaterchef
Kendte

Teater-drama:

Chefen er fyret

Anders og Torben - tv-tvillinger
Kendte

Tv-tvillinger:

Trætte af ubudne gæster

chefbolig new york
Nyheder

Ministerium vil sælge vild bolig i New York

brandbil 112
Krimi

Mand fundet død på Bornholm

Billeder fra stedet viser, hvordan to betjente tvinger den sorte brasilianer ind i bagagerummet af deres bil, inden de udløser en granat med en ukendt gas inde i køretøjet.
Krimi

Video: Betjente gasser psykisk syg til døde

Jørgen Olsen
Kendte

Jørgen Olsen: Noller husker det jeg har glemt

butik og mennesker
Nyheder

Dansk Industri:

Festen stopper

bølger ved kyst
Nyheder

Forårets sidste weekend: Ligner efterår

Resterne af et missil
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten til fredag i Ukraine

En mand beder foran gravstederne for de 21 personer, der tirsdag blev skudt og dræbt under et skoleskyderi i Uvalde,
Krimi

Mor til skoleskyder: Han kunne være aggressiv

bygning bag levende hegn
Nyheder

Kirke flyttes 55 kilometer - og males pink

billede af Ray
Kendte

Goodfellas-stjernen
Ray Liotta er død

mand smiler
Kendte

Kevin Spacey sigtet for fire seksuelle overgreb

gæster i kø
Nyheder

Støjberg holder

løsladelsesfest på slot

vaskebjørn
Dyreliv

Vaskebjørn sad
fast i taget

Et billede på en hæng
Helt vildt

Stjålet maleri til over

en milliard

hang i soveværelset

en gravemaskine og en mand i hvid dragt
Krimi

Politiet finder nedgravet lig – tre anholdt

En flov mand med briller
Nyheder

Rasmus Prehn har brugt ministerkort til private indkøb

En politimand ved en sø
Krimi

Teenagere fængslet for knivrøveri ved Ørstedsparken

Kronprinsfamilien på en trappe
Kongelige

Kronprins Frederik har fødselsdag: En tynget tid

En vædder
Helt vildt

Vædder idømt fængsel efter drab

En ung mand med en mobiltelefon og en kvinde
Krimi

Mor til skoleskyderen:

Min søn var ikke voldelig

en dreng ved en smadret bygning
Nyheder

OVERBLIK: Sådan forløb natten i Ukraine-konflikten

en flok mennesker i panik
Krimi

11 nyfødte mister livet i brand på hospital 

En mand ved et jagerfly
Film og TV

Danske anmeldere: Ny Top Gun bedre end den gamle

en kæmpe bilkø
Nyheder

Bramsen vil bremse vrede bilister 

Nikolaj arcel og mads mikkelsen
Kendte

Mads Mikkelsen:

Scorer ny stjernerolle

Nyheder

18-årig gerningsmand:

Beskrev plan på Facebook

strandet vågehval parteres
Helt vildt

Vilde billeder: Strandet hval er guld værd

Flemming Møldrup
Film og TV

Elsket tv-mand stopper

hænder med abekopper
Sundhed

SSI: Her rammer abekopper

En politimand tager imod blomster fra en lokal indbygger for at lægge dem på et mindested uden for skolen Robb Elementary School i Uvalde i Texas.
Nyheder

Joe Biden: Besøger sted for skudmassakre

Wafande
Kendte

Kendt sanger: Far igen

dyrt sommerhus  i Liseleje
Nyheder

Har du råd:

Dyre kvadratmeter

Krimi

Herlufsholm: 25 episoder meldt til politiet 

teitur voldtægtsdømt
Krimi

TV-station: Fjerner alt med voldtægtsdømt 

Boris Johnson
Nyheder

Boris Johnson:

Jeg har lært min lektie

pengesedler
Nyheder

451 ansatte belønnes med stor bonus

to personer griner
Underholdning

Kendis kendt
skyldig i voldtægt

glade mennesker
Nyheder

Dansker kommer hjem

i russisk fængselstøj