Dagpenge-stryg til Joachim B.: "Han må tilbage til drømmeland"
Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti afviser Joachim B. Olsens dagpenge-forslag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv
Liberal Alliance kan glemme alt om at skære i dagpenge for nyuddannede, lyder det fra S og DF.

Hvis Joachim B. Olsen, Simon Emil Ammitzbøl-Bille og Liberal Alliance får magt, som de har agt, kan en forkortelse af dagpengeperioden og en heftig forringelse af dagpenge for nyuddannede - den såkaldte dimittendsats - blive til virkelighed.

"Et halvt år mindre på dagpenge ville ikke gøre noget," sagde finansordføreren for regeringspartiet onsdag til Berlingske. 

Og partikollega og økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøl-Bille, sagde i weekenden, at "der kan være en kultur, hvor nyuddannede går og hygger sig på dagpenge".

Den aktuelle parlamentariske magtfordeling på Christiansborg giver dog ikke det borgerlige parti meget opbakning. 

Glemt det

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti siger nej til forslaget, skriver Fagbladet 3F.

- Glem alt om at afskaffe dimittendsatserne. Joachim B. Olsen må tilbage til drømmeland. Det er ikke længe siden, at vi har vedtaget en dagpengereform, hvor de sidste dele knap er trådt i kraft endnu – en reform, som også omfatter dimittend-reglerne. Så det er et no-go herfra, siger beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensenn (S).

Også hos DF afviser beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, forslaget. 

- Vi har et forlig på området, som også omfatter dimittenderne, og jeg har ikke tænkt mig at afskaffe dimittendsatserne. Så det bliver ikke til noget, siger han.

Onsdag sagde Joachim B. Olsen til Berlingske:

- Dagpengeperioden er bestemt en diskussion værd. To år er lang tid og formentlig den længste dagpengeperiode i verden. Et halvt år mindre på dagpenge ville ikke gøre noget. Langt hovedparten af de ledige på dagpenge har alligevel fundet job efter maksimalt et år, så er de ude igen. Og halvandet års dagpengeperiode ville øge beskæftigelsen med 10.000 personer, sagde Joachim B. Olsen.