Når du spiser makrel i tomat, kokosmælk eller suppe fra dåser med plastbelægning på indersiden, optager du samtidig store mængder af et hormonforstyrrende stof.
Det viser en ny undersøgelse, hvor forskere fra Harvard Medical School dokumenterer, at kroppen optager store mængder af det skadelige stof bisphenol A, når vi indtager fødevarer fra konservesdåser. Det skriver 24timer.
På det anerkendte universitet udsatte forskerne udsat 75 testpersoner for et forsøg, hvor den ene gruppe fik serveret et frokostmåltid bestående af dåse-suppe på 340 gram fem dage i træk - mens den anden gruppe fik frisklavet suppe.
Urinprøver fra dåsemad-gruppen viste, at disse deltagere havde optaget over 1.000 procent mere bisphenol A i kroppen end det normale niveau, som er omkring to mikrogram per liter.
Også herhjemme vækker undersøgelsen opsigt, og den bør tages alvorligt, understreger professor Tina Kold Jensen fra Syddansk Universitet til Newspaq.
"Det er noget, vi alle sammen bliver udsat for, og det er altså i ganskealmindeligt dåsemad," siger professoren, der forsker i hormonforstyrrelser og fertilitet.
"Der er dyreforsøg, der viser, at det her stof er hormonforstyrrende på rotter, især hvis de udsættes for det som fostre. Vi ved ikke ret meget om, hvad det betyder for mennesker endnu, men alene det at vi ved, at vi alle bliver udsat for det, hvis vi spiser dåsemad, det er bekymrende nok," siger Tina Kold Jensen.
For tiden er hun sammen med andre forskere ved at undersøge urin og blodprøver fra 200 gravide på Odense Børnekohorte for at finde ud af, hvor meget danskerne og gravide er for det hormonforstyrrende stof.