Administration 

Da døden fik en forkert årsag

Hvorfor endte en forkert epilepsi-diagnose på dødsattesterne for to unge, sindslidende kvinder, som uventet døde på Amager Hospital? Det vil deres mødre gerne vide. For ingen af døtrene led af sygdommen, der er kendt for at føre til overdødelighed blandt skizofrene.

Stort tema om Det Syge Sind

»Epilepsia«

Dorrit Cato Christensen stirrede på de ni bogstaver på papiret foran sig.

»Epilepsi?«, tænkte hun overrasket.

Diagnosen stod der sort på hvidt. På datteren Luise Hjerming Christensens dødsattest under ’Andre væsentlige sygdomme, misbrug eller skader, der kan have medvirket til dødens indtræden’.

Dorrit Cato Christensens 32-årige sindslidende datter døde 15. juli 2005. Hun led af skizofreni, men var ellers fysisk sund og rask, og derfor var det uventet og uforklarligt, da hun faldt om i kramper og døde på den psykiatriske afdeling på Amager Hospital. Men diagnosen på dødsattesten kunne forklare Luise Hjerming Christensens pludselige død.

Farlig sygdom

Netop skizofrene er i markant højere risiko for at dø, hvis de samtidig lider af epilepsi. Det gjorde Luise Hjerming Christensen bare ikke.

Det slog en undersøgelse på Rigshospitalets Epilepsiklinik fast mindre end et år før hendes død. Hendes mor tænkte derfor, at de ni bogstaver måtte være skrevet ved en fejl. Indtil endnu en dødsattest med en forkert epilepsidiagnose dukkede op. Dødsattesten for Luise Hjerming Christensens veninde, den 31-årige Malene Adamsen.

Malene Adamsen led også af skizofreni. Hun døde også helt uventet og af umiddelbart uforklarlige årsager, mens hun var indlagt på Amager Hospitals psykiatriske afdeling. Og heller ikke hun led af epilepsi.

To forkerte diagnoser

Hvorfor endte den diagnose så i begge kvinders dødsattester – og endda som en mulig forklaring på deres død? De spørgsmål undrer den dag i dag deres mødre, som i over et år har kæmpet for at få myndighederne til at opklare sagen.

»Jeg vil bare gerne vide, hvor pokker de diagnoser kommer det fra? Er det noget, man bare skriver, når sindslidende af uforklarlige årsager falder døde om?«, spørger Malenes mor, Eva Adamsen.

Klagede over behandling

For hende og Dorrit Cato Christensen er spørgsmålet om de urigtige epilepsi-diagnoser en afgørende detalje. Begge er overbevist om, at deres døtre døde, fordi de fik langt flere slags stærk og bivirkningsfuld medicin mod deres sindslidelse, end myndighederne anbefaler. Det har flere af verdens mest anerkendte eksperter i lægemidler tidligere givet Dorrit Cato Christensen ret i, efter at have gennemgået hendes datters journaler for Nyhedsavisen.

Mistanken har fået mødrene til at klage til Patientklagenævnet – Dorrit Cato Christensen har endda meldt den overlæge, der senest behandlede Luise Hjerming Christensen, til politiet. Men de forkerte diagnoser stiller deres klagesager dårligere, frygter de.

»Vores piger faldt uventet døde om. De fik begge alt for meget medicin, og vi tror, at det slog dem ihjel. Og så får de ud af det blå begge en diagnose, der - hvis den var rigtig - umiddelbart kunne forklare deres dødsfald. Det ville ikke være underligt, hvis myndighederne efter ét kig på deres dødsattester konkluderede, at de døde af epilepsi i stedet for af medicinen,« siger Dorrit Cato Christensen og tilføjer:

»Det kan selvfølgelig bare være en fejl. Men når samme alvorlige fejl sker to gange, kan man jo ikke lade være med at tænke, om diagnoserne er plantet med vilje af nogen for at dække over, at vores døtre fik for meget medicin.«

Nyhedsavisen har forelagt sagen om de forkerte diagnoser for Jesper Marcussen, fuldmægtig i Dødsårsagsregistret under Sundhedsstyrelsen, som lægerne indberetter dødsattesterne til. Jesper Marcussen oplyser, at der ikke findes tal for, hvor ofte der er fejl i de diagnoser, der angives som medvirkende dødsårsager.

»Men jeg tvivler på, at det er normalt. Vi har ingen grund til at tro, at lægerne ikke udfylder dødsattesterne samvittighedsfuldt og korrekt,« siger han.

Kravet afvist

For mødrene er spørgsmålet om de forkerte diagnoser strandet hos statsadvokat Karsten Hjort. Han har afvist mødrenes krav om at føre en strafferetslig efterforskning af, hvem der er skyld i de forkerte diagnoser.

»Der er ikke skygge af holdepunkt for, at nogen bevidst har villet vildlede nogen om epilepsidiagnoserne,« siger han. Nyhedsavisens gennemgang af sagen viser, at de forkerte epilepsidiagnoser blev nedfældet i dødsattesterne samme sted – nemlig på Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet.

Ingen kommentar

Her blev der både for Luise Hjerming Christensen og Malene Adamsen afholdt et retslægeligt ligsyn få dage efter deres død. Retslægerne på Københavns Universitet må ikke kommentere konkrete sager. Retslæge Steen Hansen forklarer dog, at der sjældent bliver opdaget fejl i dødsattester.

»Vi får vores oplysninger fra hospitaler, pårørende, læger og politirapporter. Hvis der er fejlagtige oplysninger i politirapporter, kan fejlen også optræde på vores dødsattester,« siger han.

Politiet tilkaldt

I sagen om Malene Adamsen stammer oplysningerne om epilepsi netop fra en politirapport. Når yngre mennesker uventet dør, bliver politiet altid tilkaldt. Da Malene Adamsen døde 20. januar 2005, mødtebetjente fra Københavns Politi Station Amager op på hospitalet og afhørte personalet, og samme dag afhørte en politiassistent telefonisk hendes praktiserende læge. Politiassistenten skrev i sin rapport, at den praktiserende læge oplyste, at hun led af epilepsi. Men det nægter den praktiserende læge.

Hvor politiassistenten så har diagnosen fra, står hen i det uvisse.

Da Luise Hjerming Christensen døde, var det også betjente fra Station Amager, der afhørte personalet på Amager Hospital. Politirapporten blev overbragt til retsmedicinerne af samme politiassistent, som afhørte Malene Adamsens praktiserende læge og også medvirkede ved ligsynet, da hendes dødsattest blev skrevet.

Ikke nævnt i journalen

Da der intet står om epilepsi i Luise Hjerming Christensens journaler, tyder det også i denne sag på, at retslægen har fået oplysningerne om den forkerte diagnose fra politirapporten. Lægerne på Amager Hospital har i et brev til Dorrit Cato Christensen afvist, at de har videregivet diagnosen til politiet.

Dorrit Cato Christensen har efter pres på myndighederne fået ændret Luise Hjerming Christensens dødsattest, så epilepsi ikke længere fremgår som en medvirkende dødsårsag. Selve dødsårsagen er angivet som ukendt . På Malene Adamsens dødsattest står epilepsi stadig som en medvirkende dødsårsag – på trods af, at myndighederne har erkendt, at diagnosen er forkert. En efterfølgende obduktion af Malene Adamsen viste i øvrigt, at hun døde af blodpropper i lungerne, der er en kendt omend sjælden bivirkning ved antipsykotisk medicin.

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd 

Havnen i Rønne
Krimi

Eftersøgt mand fundet død i havn

Retten i Næstved
Krimi

To dømt i stor amfetaminsag - bagmand mangler

Portræt Sarah Bro
Kendte

Nyt job til Sarah Bro

(Tallet set ude fra
Nyheder

3-årig faldt i vandet:

Pædagogerne opdagede intet

Delvis solformørkelse
Nyheder

Delvis solformørkelse over Danmark

billede af en højgravid Gosiame Thamara Sithole
Helt vildt

Kvinde fødte ti børn
- nu er hun forsvundet

Nyheder

Lussing til Macron skal give fængsel

portræt af jørgen leth
Kendte

Jørgen Leth ramt
af flere blodpropper

person bliver testet for covid-19
Corona

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

billede af en karryret
Mad og drikke

Risiko for din sundhed: Dit karrypulver kan være giftigt

Prognathodon
Dyreliv

Afsløring: Monster-øgle huserede i Danmark

Et flixtrain kører gennem Berlin
Nyheder

Guf for togelskere: Rutenet til 40 byer genopstår

Mønter og pengesedler
Nyheder

Kunde får erstatning for negative renter

Nyheder

Solformørkelse i dag
- det må du ikke gøre

billede af Ulrikke Toft Simonsen og Lord Siva
Kendte

Dansk stjernepar jubler: Vi venter en lille pige

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

mundbind der er smidt ud
Corona

Overblik:
Sådan åbner Danmark

Blå blink på politibil
Krimi

Mand dør efter styrt fra kran 

Prins Charles og Diana i 1981
Kongelige

Prinsesse Dianas bil til salg

Kvinde med meget stor mave
Helt vildt

Føder 10 børn på én gang

Scene fra den oprindelige nissebande
Film og TV

Tidlig julegave: 
Nissebanden 
vender tilbage

mand går op ad bakke
Rejser

Tag på bjergbestigning i Danmark

Lina Baun Danielsen i byretten
Underholdning

Line Baun anker i Se og Hør-sagen