Administration 

Blogger: Social ulighed giver modstandsbevægelse vind i sejlene

(Foto: Foto: Privat)

Den stigende udgrænsning af borgernes retssikkerhed er ikke til at overse eller feje ind under selv det største gulvtæppe i nogle af kommunernes jobcentre, skriver debattør Claus Jansson.

Claus Jansson er en af de mange, som på egen krop har oplevet beskæftigelsessystemet indefra. Siden han i 2005 blev ramt af en arbejdsulykke har han kæmpet på kanten af arbejdsmarked med skiftende ansættelser i fleksjob siden 2006. Trods tre arbejdsulykker i sin karriere insisterer Claus på retten til en plads på det rummelige arbejdsmarked.

Hans spidskompetencer er opstået som direkte resultat af hårdt tjente erfaringer, som en blandt mange reformramte. Han erkender at kampen mod den stigende ulighed er en af vores tids vigtigste opgaver. Og løsningen ligger i det fælles medansvar.

Claus har taget sine praktiske erfaringer med sig i sin fleksjobansættelse på Christiansborg, hvor han er politisk assistent på social- og beskæftigelsesområdet for Alternativet. Claus bruger parlamentarisk aktivisme til at påvirke den offentlige mening.

 

DEN SOCIALE MODSTANDSBEVÆGELSE får vind i sejlene i takt med, at den uværdige behandling af syge og udsatte borgere i beskæftigelsessystemet stiger. Absurditeten i kontroltiltag og den stigende udgrænsning af borgernes retssikkerhed er ikke til at overse eller feje ind under selv det største gulvtæppe i nogle af kommunernes jobcentre.

At tilskrive den voksende sociale modstandsbevægelse én og kun én faktor eller reform, vil nok være at tage munden for fuld. Men alligevel vil jeg tillade mig at udråbe specielt en ting, som den altoverskyggende grund. Og det går under navnet ”reformen af førtidspension og fleksjob”. Forkortelsen i Folketinget kaldes for L53-2012-13, som næsten per automatik leder tankerne hen imod et truende indhold i stil med H5N (fugleinfluenza).

SELVOM ALVOREN IKKE ER er til at tage fejl af, specielt for de af vores medmennesker, som det vedrører, så er indholdet måske alligevel ikke helt så truende? Eller er det?

Det er vi mange, som ved fælles indsats har forsøgt at kaste lys over. Nogle af dem er bl.a. de sociale netværk Jobcentrets Ofre og Næstehjælperne, for blot at nævne to. Disse to netværk fortsætter ufortrødent deres virke for at gøre helt almindelige danskere klogere på de forhold, som man som ledig, syg eller på anden vis udsat borger bliver mødt med i beskæftigelsessystemet.

De har således valgt at forfølge deres succesfulde taktik fra 2017 også i år, hvor de f.eks. har indkaldt til et stort lyttemøde den 23. januar, hvor det er muligt at blive klogere på de udfordringer, man risikerer at blive mødt med, hvis og når man eventuelt en skønne dag skulle være så uheldig at stå uden arbejde eller blive ramt af et handicap, sygdomsforløb eller en kroniske lidelse.

For det er på dage som præcist disse, hvor man som uheldsramt menneske har mest brug for fællesskabets hjælp, men hvor man risikerer at blive mødt med et tyranni af regler og kontrol – en barriere af mistillid og mistænkeliggørelse, som gør en klatretur op af Mount Everest til den rene søndagsudflugt.

DER RISIKERER MAN SÅ at stå og som mange andre konstatere, at det man mødes med ikke er hjælp – det er ikke engang hjælp til selvhjælp. Det er et uanstændigt fravær af hjælp.

Derfor er de mange fortællinger fra de sociale netværk så vigtige at lytte til. Derfor er de sociale netværks kamp så vigtig for alle raske mennesker og lønmodtagere med et solidt fodfæste på arbejdsmarkedet.

For det er dem, som nu kæmper den helt almindelige danskers kamp for at bevare det sociale sikkerhedsnet.

GUDSKELOV, TÆNKER JEG, mens jeg drager et lettelsens suk, så er der også en fornyet interesse for og krav om ændringer fra en samlet del af fagbevægelsen, som tæller over 2 millioner lønmodtagere i medlemsskaren, som har stillet seks helt konkrete krav til ændringer af førnævnte reform.

Oprindeligt var kravene stillet af 41 faglige forbund, men der er en fortsat tilslutning til ændringskravene fra også patientforeninger, handicap- og interesseorganisationer, så det samlede antal p.t. tæller 62 organisationer og forbund.

I 2017 fremsatte seks af landets største kommuner også krav om ændringer af reformen til forligskredsen i et brev til beskæftigelsesministeren, hvilket skete i forlængelse af bl.a. et tilsvarende lyttemøde afholdt af de samme sociale modstandsbevægelser.

De selvsamme seks kommuner kunne nok vælge at administrere loven lidt lempeligere og vælge at benytte det fortolkningsrum i loven, som andre kommuner har fundet og brugt for at gøre behandlingen af borgerne mere værdig.
Men ikke desto mindre er det fortsat et tegn på en stigende anerkendelse af de massive udfordringer.

De sociale modstandsbevægelser er næsten som et Kinder-æg, der bliver ved med at gi' og gi' og gi'.

Således var de også inviteret til dialogmøde på Klinisk Funktion, Frederiksberg Hospital, onsdag formiddag (den 17. januar) for at finde fælles forståelse for læger og borgeres udfordringer.

EN AF DE TING, jeg håber, at de i fællesskab kan finde en fornuftig løsning på, er f.eks. respekten for de lægeerklæringer som de fagligt kompetente læger laver for borgerne, og som i al for høj grad tilsidesættes i beskæftigelsesforvaltningen.

De afsluttede dialogmødet med en aftale om at forsætte den konstruktive fremadrettede kontakt og fastholde en god dialog om problemer og evt. løsninger.

Senere på selvsamme dag var Næstehjælperne og Jobcentrets Ofre så gæster i et live-streamet program, hvor de i dagens afsnit bidrog med deres vinkler på reformens skavanker og mulige nødvendige ændringsforslag.

Programmet blev sendt på Facebook som et af flere i en temarække om reformen af førtidspension og fleksjob, hvor repræsentanter fra forskellige berørte parter har været inviteret med til at finde løsninger til de mange skavanker, som er blevet afdækket siden reformen blev vedtaget i 2012.

På nuværende tidspunkt har godt 14.000 brugere på Facebook hørt de to sociale netværks budskaber fra livestreamingen af 'Janssons Hjørne'. Og debatten har været livlig, idérig og konstruktiv – trods de til tider triste skæbnefortællinger, som naturligvis også har floreret på de mange Facebook-delinger.

DET KOM FREM under udsendelsen, at den i København ulovlige brug af speciallæger på jobcentrene har medført, at beskæftigelsesministeren har udbedt sig en omfattende redegørelse af hændelsesforløbet i Københavns Kommune, inden han selv og sundhedsministeren skal svare på kritiske spørgsmål i et samråd indkaldt af social- og beskæftigelsesordfører Torsten Gejl fra Alternativet.

Jeg ser frem til at deltage i lyttemødet den kommende tirsdag og høre, hvad de mange deltagere i panelet har at fortælle – og ikke mindst at møde nogle af de mange deltagende lyttere, for at lære lidt om deres bevæggrunde for at deltage samt ikke mindst, hvad de selv har lært og gjort sig af tanker.

Blandt lytterne til mødet er allerede tilmeldt flere fra Københavns Beskæftigelsesudvalg, dog kun fra partierne SF, Enhedslisten, Socialdemokraterne og Alternativet, som, man kan håbe på, vil tage gode erfaringer og forslag med til deres videre arbejde i udvalget.

PANELET KOMMER TIL at bestå af Bjarne Thyregod, formand for arbejdsmarked, beskæftigelse og integrationsudvalget i Tårnby kommunalbestyrelse, Liva Curdt, ung i reformramt familie, Kim Madsen, reformramt og forperson for Jobcentrets Ofre, Maj Thorsen, privat socialrådgiver og 'whistleblower', Benny Ehrenreich, praktiserende læge og Jan Frederik Hansen, jurist og bisidder.

Journalist og radiovært Lars Trier Mogensen vil fungere som ordstyrer.

Ses vi, så vil jeg tilføje: VEL MØDT!!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel

person vaccineres
Corona

Der vil gå

"det meste af et år"

før alle er vaccineret

billede fra pressemødet
Corona

Magnus Heunicke:

Danskerne kan få 

vaccine om en måned

billede af Ninna Hedeager Olsen
Nyheder

Fiktive projekter: Rod for 37 millioner skattekroner

tony ses hamrer løs på et hus
Helt vildt

Fik ikke betaling

for sit arbejde:

Går amok med hammer

mand skraber is af forruden på en bil
Biler

Tid til is på bilruden

- her er nogle hurtige tricks

Christopher portræt
Kendte

Christopher smittet med corona

Sarah Grünewald portræt
Nyheder

Vild med dans-vært i sorg:

Min bror er død

Facade på Danske Banks hovedkvarter
Nyheder

Danske Bank i stor sparerunde

Indgang til Jysk-butik
Nyheder

Trods corona og nedlukning:

JYSK tjener rekordmange penge

Mads Mikkelsen portræt
Film og TV

Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp

person bliver vaccineret
Corona

Plan for

vaccine

er klar

Benny Engelbrecht portræt
Corona

Ministre i isolation

Carl Philip og Sofia
Corona

Prinsepar smittet

Jennifer Lopez portræt
Kendte

Jennifer Lopez smider ALT tøjet

adskillige døde hvaler på strand
Dyreliv

Knap 100 strandede hvaler dør

Dronning Margrethe smiler
Kongelige

Bryder med traditionerne:

Sådan bliver dronningens jul

Maradona vinker til fans
Sport

Diego Maradona er død

Benny Fede spiser flæsk i Matador og et billede af en ældre Poul Bundgaard
Film og TV

Matador-afsløring:

Poul Bundgaard skulle

have spillet Fede

Mette Frederiksen i Folketinget
Nyheder

Mette F. om minksag:

Det var Mogens Jensens ansvar

bil er kørt ind i port, redningsmandskab er til stede
Nyheder

Bil torpederer indgang

til Merkels kontor

Læge viser corona-prøve frem
Corona

Nu er 800 døde med corona i Dnmark

Mobiltelefon med kørekort-app
Nyheder

Her kan det digitale kørekort give dig problemer

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Skolebygning
Nyheder

Spøjst boligtilbud:

Køb din egen skole

Dronning Margrethe med blomsterbuket i hånden
Kongelige

Margrethe den anden

redder

Margrete den første 

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

Meghan Markle og Prins Harry kigger på nyfødte søn Archie
Kongelige

Meghan: Jeg mistede

mit ufødte barn

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Morten Østergaard iført jakke foran retten på frederiksberg
Nyheder

Morten Østergaard

vil tilbage til politik

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer